Räddningsinsats i grodperspektiv

-  Det är dåliga tider för grodor. Det säger groddjursexperten Stefan Andersson som undersöker om Vägverket ska bygga en grodtunnel under E 4 norr om Haparanda.

HEJ HOPP! "Jag hoppar ner i hinken så kommer han grodexperten och lyfter över mig i natt".

HEJ HOPP! "Jag hoppar ner i hinken så kommer han grodexperten och lyfter över mig i natt".

Foto: Göran Lahti

Haparanda2009-05-09 06:00
Pendlare och Ikeashoppare som åker längs E 4 har säkert noterat de låga plaststängslet som finns längs vägrenen i höjd med Vuono, strax norr om Haparanda. Det rör sig om ett slags "driftstängsel" för grodor som ingår i en undersökning som Vägverket genomför för att se om det finns behov av en grodtunnel under E 4. Räknar grodor
Ida Schönfeldt är miljöspecialist på Vägverket och hon berättar man bett om tips från allmänheten om var det setts många grodor. - En enda bilväg kan slå ut en hel population. Vi fick tips om det här stället och eftersom vägen ska byggas om och breddas så undersökte vi läget, säger hon.Biologen och groddjursexperten Stefan Andersson satte genast i gång med arbetet. Platsen är en vandringsled för grodorna som går över vägen till en lekdamm för att leka. Grodorna ger sig av så fort isen har gått i bäcken som de övervintrat i. Först kommer hannarna som har bråttom att muta in ett bra revir som honorna sedan ska vilja lägga ägg i. Stefan Andersson satte upp stängslet förra tisdagen.- Det är ganska kort tid som grodorna vandrar för att leka, en vecka till tio dagar, berättar han.Grodorna rör sig på natten och enligt Stefan Andersson är det gott om grodor.- Som mest har det varit 160 grodor i hinkarna en natt, annars är det cirka 60 i snitt. Men nu har kulmen passerat."Grodperspektiv"
Han tömmer hinkarna och lyfter över de kärlekssugna kompisarna i säkerhet på andra sidan E 4. På så sätt får han reda på både hur många grodor och var de passerar. Det är viktigt för att en eventuell grodtunnel ska hamna på rätt plats.Stefan Andersson hoppas förstås att det byggs en grodtunnel i Haparanda. Sådana finns nämligen än så länge bara i södra Sverige. - Alla är inte så effektiva. Det gäller att man bygger dem med grodperspektiv och inte ingenjörperspektiv, säger "grodmannen" Stefan Andersson.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om