Projekt ska göra stan livlig

Det storsatsas på Barents center. Vid sidan om finns det krafter som värnar om den gamla delen av Haparanda. Trots tomma lokaler och företagare som lämnar tror projektgruppen "Gamla stan" på ett levande centrum.

Terese Östling och Erika Sundberg pekar på många saker som kan göra det mer lockande att vistas i Haparandas centrum.

Terese Östling och Erika Sundberg pekar på många saker som kan göra det mer lockande att vistas i Haparandas centrum.

Foto: Nils Jönsson

HAPARANDA2014-01-12 17:59

– Vi måste lyfta fram de gamla byggnaderna, säger kommunens kulturchef Jytte Rüdiger.

I veckan invigs nya resecentrum nära gränsen mot Torneå. Planerna för det området av Haparanda är omfattande. Ett hotell i 20 våningar, en gymnasieskola, en ny arena och 70 nya butiker blir del av jätteprojektet Barents center. För den äldre delen av Haparanda är framtidsplanerna inte riktigt lika högtflygande, men kommunprojektet "Gamla stan" försöker rädda och utveckla centrum.

Ett 100-tal personer är engagerade på olika sätt och nästan 600 personer har gillat projektets Facebooksida. Haparandas kulturchef Jytte Rüdiger är initiativtagare.

– Temat är Gamla stan, vi måste försöka lyfta de gamla byggnaderna och de gamla elementen, säger hon.

Är det realistiskt med ett levande Gamla stan när Barents center blir färdigt?

– Det tror jag. Det ger en upplevelse som är kopplat till handel, men att lyfta fram det lokala är också viktigt. Det ena utesluter inte det andra, det här kan vara ett komplement till det som händer på gränsen.

Varje år avsätter kommunen 500.000 kronor till kulturförvaltningen för inköp av konst. Det är pengar som nu kommer att kunna användas till ansiktslyftningen av centrum. Terese Östling har en konsultanställning hos kommunen som konstnärlig ledare för projektet.

– Behovet av det här ökar, att vi även vill ha det gamla. 20-våningshotell är bra, men vi vill ha det andra också, säger hon.

Mer färg och belysning, fasader som fixas till, en informationsplats och skyltfönster som väcker intresse är några saker som projektgruppen tror kan göra stan mer tilltalande.

– Man reagerar inte på skyltfönstren, man går bara förbi, säger inredaren Erika Sundberg om hur det är att gå på Storgatan i dag.

Hon har genom praktik hos Arbetsförmedlingen ansvar för att göra tomma affärslokaler längs Storgatan mer attraktiva att hyra. Hon tror att det går att vända den negativa trenden.

– Jag tror att det kommer att hända mer nu, bland yngre vill man det, att det ska finnas mer. I dag är det väldigt sällan man går till exempel till gallerian, om man inte går igenom för att komma till biblioteket, säger hon.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!