Politiska läget i Haparanda fortfarande oklart

På måndagen hölls det första kommunfullmäktigesammanträdet i Haparanda efter valet, men exakt hur kommunen kommer att styras den kommande mandatperioden är fortfarande oklart.

Vänsterpartiet och Socialdemokraterna i Haparanda har beslutat sig för att samarbeta. På bild syns Monica Perdahl Täikkö (V), Nina Waara (S) och Per Eriksson (S).

Vänsterpartiet och Socialdemokraterna i Haparanda har beslutat sig för att samarbeta. På bild syns Monica Perdahl Täikkö (V), Nina Waara (S) och Per Eriksson (S).

Foto: Nellie Andersson

Haparanda2022-10-17 18:45

Efter valet 2018 tog en koalition bestående av Centerpartiet, Kristdemokraterna, Moderaterna och Sjukvårdspartiet makten i kommunen. 2020 splittrades koalitionen. Sjukvårdspartiet blev då ett parti i opposition medan de tre övriga partierna fortsatte att styra i minoritet.

Sedan valet den 11 september har spelplanen ritats om. Sverigedemokraterna, som tidigare haft ett mandat men ingen representant, fick ytterligare tre mandat och personer som under måndagen klivit in i kommunfullmäktige. Medan även Socialdemokraterna ökade i mandat tappade Centerpartiet och Sjukvårdspartiet.

Diskussioner kring hur Haparanda ska styras har pågått mellan partierna sedan valresultatet stod klart. Men exakt hur kommunen kommer att styras verkar fortfarande lite oklart.

Enligt Nina Waara (S) har hennes parti fört diskussion med Centerpartiet och Moderaterna om eventuellt styre för att bilda en stabil majoritet. På söndagskvällen ska de fått beskedet att båda partierna tackar nej till att inleda ett samarbete.  

– Då faller två olika möjligheter till att få en stabil majoritet. Det tycker vi är tråkigt att varken Centern eller Moderaterna är villiga att ta ansvar, för det är vad det handlar om i det här läget. 

Socialdemokraterna och Vänsterpartiet har istället ingått ett samarbete, vilket ger dem 13 av 31 mandat i kommunfullmäktige. 
På andra sidan meddelade Sven Tornberg (C) att hans parti vid ett medlemsmöte på söndagskvällen beslutat att ingå en valteknisk samverkan med M och KD. Alliansen samlar då 12 mandat. 

– Det här är verkligen inte för Haparandas bästa att inte veta vilka beslut vi får igenom. Vartenda beslut i nämnd och fullmäktige kommer vi behöva förankra men det kan också vara så att vi kommer till fullmäktige och inte vet hur de andra partierna röstar, säger Nina Waara.

Under måndagen valdes kommunfullmäktiges presidium. Bengt Westman (S) valdes till ordförande med 13 röster mot 12 för Bertil Segerlund (C), sex röster var blanka.

Sven Tornberg tycker att det politiska läget klarnar steg för steg. 

– Vi ser att den samlade alliansen är ett lag, vi ser att Sverigedemokraterna och sannolikt Sjukvårdspartiet stöttar Socialdemokraterna och Vänstern, säger han.

– Genom att avstå att rösta såg de till att det blir en Socialdemokratisk ordförande i fullmäktige och det är en ganska viktig post.

Han håller inte med om att hans parti inte skulle ta ansvar genom att inte ingå i en politisk samverkan med Socialdemokraterna. 

– Vi har tagit ansvar under den gångna mandatperioden när vi styrt i minoritet. Det här är de demokratiska spelreglerna. Vi har tillsammans med alliansen gått till val på att styra kommunen ytterligare fyra år och fick inte tillräckligt med röster för det, då är det väl ganska naturligt att man går i opposition.

Sofia Söderholm (M) ser att de har större möjligheter att bedriva den politik de lovat väljarna genom att inte samarbeta med Socialdemokraterna.

– Men såklart, lägger de fram bra förslag som vi håller med om kommer vi såklart rösta för dem.

Vad gäller det politiska läget beskriver Söderholm, likt Nina Waara, det som osäkert. 

– Det hade såklart varit lättare om det fanns en tydlig majoritet, vilket inte finns.

Kommunalråd planeras att väljas i november. 

– Det är oklart vem som blir kommunalråd för det är ett majoritetsbeslut som krävs, säger Nina Waara (S).

Mandatfördelning

Fördelning av mandat i Haparandas kommunfullmäktige efter valet 11 september. Parentesen avser skillnaden från förra valet.
Socialdemokraterna: 12 (+2), Vänsterpartiet: 1, Centerpartiet: 6 (-1), Kristdemokraterna: 2, Moderaterna: 4, Sverigedemokraterna: 4 (+3), Sjukvårdspartiet: 2 (-4).

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!