I september ansökte Ek o Lek Barnomsorg AB om rätt till bidrag för pedagogisk omsorg. Ansökan avsåg en barngrupp om sex barn hos en anställd personal. I december beviljade barn- och ungdomsnämnden bolaget rätt till bidrag för att bedriva pedagogisk omsorg i kommunen.
Kristdemokraterna har tillsammans med övriga allianspartier drivit frågan. Marita Wikberg (KD) är insatt i detaljerna och beskriver det som en hjärtefråga för hennes parti.
– Vi behöver valfrihet. Jag har själv sex barn och barnbarn, alla barn trivs inte i en stor barngrupp och mår inte bra av det, säger hon.
Men alla partier anser inte att den här typen av verksamhet är nödvändig i dagsläget. Socialdemokraterna och Vänsterpartiet yrkade på avslag till ansökan då de ansåg att det blir för stora ekonomiska och organisatoriska konsekvenser för kommunen. De anser också att frågan borde avgöras i kommunfullmäktige, inte i nämnden.
– Vi tycker att beslutet är fattat på fel nivå och att vi egentligen inte har grund i kommunen för att ge bidrag, vi har inte ett behov av det helt enkelt, säger Per Eriksson (S) och fortsätter:
– Barnkullarna minskar och vi tvingas effektivisera vår egen förskoleverksamhet redan som det är.
Pedagogisk omsorg med en grupp av sex barn är enligt kommunen berättigade till bidrag om sammanlagt 759 384 kronor per år, vilket motsvarar cirka två tjänster.
– Det är inte mycket med tanke på vad som kommer hända i och med att barnantalet minskar. Det är en väldigt marginell grej egentligen, säger Niklas Olsson (M), ordförande i barn- och ungdomsnämnden.
Han menar också att det hade varit svårt att inte godkänna ansökan.
– Det har bedömts av förvaltningen som en seriös aktör, så det skulle helt säkert vara överklagningsbart om vi sagt nej, vilket ju ändå inte var majoritetens plan.
Nivån beslutet fattats på ser inte heller ordföranden något konstigt med.
– Det här är ju vårt område, vi fattar beslut om saker som har mycket större påverkan på hur skolor och förskolor i Haparanda fungerar.
Enligt Per Eriksson planerar Socialdemokraterna att överklaga nivån beslutet fattats på till Förvaltningsrätten.
– Det vi överklagar är att beslutet behöver ändras så att det ska tas av fullmäktige istället för av nämnden eftersom vi, Socialdemokraterna i Haparanda, anser att det är ett principiellt beslut.