"Polisen vinkade förbi oss"

Efter att ha blivit hemskickade från BB i Sunderbyn blev det rena rallykörningen från hemmet i Vuono till Kalix sjukhus när lille Kristoffer ville ut. Till råga på allt fastnade man i en poliskontroll.<BR>- Jag skrek: "Hon föder!", och de vinkade förbi oss, säger pappa Toni Rovanperä.

HAPARANDA2007-04-25 06:00
Familjen Rovanperä bor i en idyllisk tegelvilla i byn Vuono strax sydväst om Haparanda. När Kuriren besöker familjen så är pappa Toni hemma på lunch. Mamma Nina och Jennifer, 4, sitter i soffan och historiens huvudperson, tre veckor gamle Kristoffer, sover lugnt i vagnen. Det var dock allt annat än lugnt när han skulle födas.
- Vi åkte till BB i Sunderbyn natten mot fredagen den 30 mars. Jag hade värkar med fyra-fem minuters mellanrum och de tyckte att jag skulle komma in, berättar Nina.
De lämnade dottern Jennifer hos farmor och körde de 13 milen till Sunderbyn. Nina undersöktes och råddes att ta in på patienthotellet över natten.

Besviken på bemötande
På fredagsmorgonen fick de träffa barnmorskan.
- Hon var väldigt stressad och sade att de hade så mycket att göra att de inte hann undersöka mig, berättar Nina.
Hon säger sig ha förståelse för att det kan vara stressigt då hon arbetar som sjuksköterska, men är inte nöjd med bemötandet.
- Jag fick knappt tala till punkt och det kändes som att jag besvärade barnmorskan med mitt "gnäll".
Paret stannade kvar i Luleå och åkte in till BB igen på eftermiddagen.
- Barnmorskan sade att det kan hålla på så här i flera veckor, vilket lät konstigt, berättar den nyblivna mamman.
Efter viss övertalning gjordes en undersökning och sedan skickades paret hem till Vuono.

BB-rally
Vid hemkomsten slog de igång bastun för att slappna av en stund, men det blev inget bastubad för familjen.
- Jag fick sådana otroliga värkar så jag inte kunde röra på mig, det var helt låst i bäckenet. Det gjorde obeskrivligt ont, berättar Nina.
Paret tänkte ringa ambulans men kom fram till att det går fortare att köra själv till Kalix.
- Jag låg i baksätet och försökte knipa så gott det gick. Toni körde mycket fort och jag tänkte på alla renar och älgar jag sett när jag pendlat samma väg, berättar Nina och skakar på huvudet.

Poliskontroll
Strax innan de kom till Kalix så fastnade ekipaget till råga på allt i en poliskontroll.
- Det gick ganska mycket för fort på 70-vägen. Jag stannade till och skrek: "Hon föder!" och poliserna svarade: "Kör!" och vinkade förbi oss, berättar Toni leende.
Väl framme trodde först personalen att transporten skulle fortsätta med ambulans men Nina lät dem förstå att babyn var på väg ut.
- En ledig barnmorska ringdes in och hon såg direkt att det inte var aktuellt att åka till Sunderbyn.
Fem minuter senare föddes lille Kristoffer välbehållen. Dock kunde han inte mätas eller vägas då sådan utrustning inte fanns, det gjordes senare i Sunderbyn. Nu är Kristoffer hemma och mår bara bra.
- Vi bestämde där i Kalix att det inte blir några fler barn, säger Nina och maken Toni nickar medhållande.
Paret vill tacka barnmorskan i Kalix som ryckte ut på sin lediga tid och polisen som snabbt fattade läget och lät pappa Toni slippa både böter och indragning av körkort.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om