Peppträff stärker identiteten

Tjejer och mentorer deltog i peppträff på Hulkoffgården i Haparanda under helgen. Målet: att ha kul och stärka den tornedalska identiteten.

DELTAGARNA. Några av helgens deltagare var Ella Lepistö, Madeleine Isaksson, Jennifer Niskala, Ida Kreivi-Barsk, Aira Kantola, Pia Hulkoff, Pia Suonvieri och Mia-Maria Björnfot.

DELTAGARNA. Några av helgens deltagare var Ella Lepistö, Madeleine Isaksson, Jennifer Niskala, Ida Kreivi-Barsk, Aira Kantola, Pia Hulkoff, Pia Suonvieri och Mia-Maria Björnfot.

Foto:

Haparanda2013-09-09 06:09

Tio unga tjejer och tio mentorer deltar i projektet Laakso Chikks. De kommer från Kiruna i norr till Stockholm i söder, är mellan 15 och 65 år och har två saker gemensamt; alla är kvinnor och alla har anknytning till Tornedalen.
–· Detta är den tredje av årets fem träffar. Temat är personlig utveckling och vi har bland annat gått tipspromenad, provat på body movement, diskuterat vitt och brett och haft minoritetsspråkbad där alla fick prata vilket språk man ville. Många av oss kan finska och meänkieli, säger Madeleine Isaksson, 19, som kommer från Haparanda men nu bor i Umeå.
Håller kontakten
Hennes mentor är Aira Kantola, 56, från Tärendö. Laakso Chikks träffas varannan månad, men mellan mötena håller Madeleine och Aira kontakten via sociala medier.
–· Ibland är det skönt att rådfråga och berätta om saker till någon utanför familjen. Man kan få nya insikter och infallsvinklar. Det är mycket värdefullt, säger Madeleine.
Både Aira och Madeleine är övertygade om att projektet har många positiva effekter, bland annat att öka kunskapen om det historiska och nutida Tornedalen, öka självkänsla, skapa nya kontaktnät och ha roligt tillsammans.
–· Jag tror att dagens unga tornedalingar är mer stolta över sitt ursprung än min generation var. Då fanns det en rädsla för att man inte kunde ordentlig svenska och tvåspråkigheten var en nackdel, säger Aira Kantola.
Det är inget Madeleine känner igen från dagens samhälle.
–· Att kunna två språk är en jättebra merit, säger hon.
Ytterligare planer
Projektet ägs av Svenska tornedalingars riksförbund och finansieras av Ungdomsstyrelsen med stöd av Kalix, Kiruna och Gällivare kommuner. Mentorerna har genomgått en utbildning innan de parats ihop med chikksen.
–· Vi träffas under trygga och förbehållslösa former. Under träffarna har vi teman som självkänsla, jämställdhet, drömmar, makt och förhållningssätt, säger Regina Veräjä, projektledare.
När projektet nått sitt slut hoppas hon att deltagarna skapar ett forum där meningsutbytet kan fortsätta och gruppen kan växa. Dessutom finns planer på ytterligare två satsningar; Laakso Bojs för killar och Laakso Darlings för unga småbarnsföräldrar.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om