Parstäder i samarbete

Under två dagar har representanter från tio europeiska gränsstäder som ingår i ett treårigt tvillingstadsprojekt samlats för att dra upp riktlinjer för framtiden.
? Projektet tar slut vid årsskiftet, men vi ska naturligtvis fortsätta samarbetet i någon form, säger Ritva Nousiainen, Haparanda, koordinator på City twins cooperation network.

HAPARANDA2006-03-18 06:30
Deltagarna i styrgruppen som träffas i Haparanda?Torneå kommer från Finland, Ryssland, Estland, Tyskland och Polen. Flera borgmästare och innehavare av andra höga positioner i respektive stad närvarar vid mötet.<br>Målsättningen är att utarbeta bra samarbetsmetoder samt att utöka och fördjupa nätverket mellan tvillingstäderna.<br>&nbsp;? Vi har beslutat att starta en förening som ska gå under namnet The City Twins Association, berättar Hannu Tsupari, Imatra, Finland, huvudkoordinator för projektet. <br>50 tvillingpar<br>&nbsp;? Där ska projektets tio tvillingstäder ingå, men vi inbjuder naturligtvis också de uppåt 50 tvillingpar som finns i Europa. I september i år ska föreningen officiellt starta sin verksamhet, säger Tsupari.<br>Tauno Moilanen, borgmästare i Imatra, menar att det största hindret är mentalt.<br>&nbsp;? Jag brukar säga att den största klyftan mellan gränsstäderna finns mellan öronen, skrattar han.<br>Ritva Moilanen är inne på samma linje och menar att det gäller att jobba med ungdomars attityder i synnerhet.<br>&nbsp;? Ungdomarna är ju framtiden så det är viktigt att vi försöker få dem att inse fördelarna med samarbete över gränsen, menar hon.<br>Prisläget och ekonomin är i stort sett likvärdiga i Haparanda och Torneå, vilket inte är fallet i de andra gränsstäderna. <br>&nbsp;? Det är oftast enklast att påbörja samarbetet inom kultursektorn, då ekonomin spelar mindre roll, menar Torsten Hänsch, Frankfurt, Tyskland, som är koordinator i projektet.<br>&nbsp;? Universiteten i Frankfurt och vår tvillingstad Slubice, Polen, har i princip blivit ett och det gör att fortsatt samarbete underlättas, trots våra ekonomiska skillnader, säger han. <br>Föregår med gott exempel<br>Styrgruppen är överens om att de tornedalska gränsstäderna är föredömen för övriga tvillingstäder, och står som exempel för hur man ska gå tillväga vid gränssamarbete.<br>Gemensamt för alla tio städer i projektet är att de varit en stad och sedan delats, oftast på grund av krig.<br>&nbsp;? Vi har ju ett visst försprång gentemot de andra i och med att gränsen drogs här 1809. De and-ra städerna har delats betydligt senare, säger Ritva Moilanen.<br>
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!