Outinens potatis flyttar till kusten

Outinens potatis med tio anställda flyttar sin verksamhet till Haparanda från Niskanpää i Övertorneå kommun.
Kommunledningen försökte rädda kvar företaget men det gick inte.
- Vi gjorde vad vi kunde, men det räckte inte, säger Arne Honkamaa, kommunalråd Övertorneå.

HAPARANDA2007-06-02 06:00
I februari aviserade ägaren Karl-Johan Outinen att det anrika företaget skulle flytta sin verksamhet till expansiva Haparanda. Orsaken var att man behövde nya, större lokaler.
- Det var klart att vi inte skulle bygga i Niskanpää och då hade vi Boden och eventuellt Haparanda som alternativ. Vi kom sedan fram till att Haparanda är det klart bästa alternativet, sade Karl-Johan Outinen då.
Övertorneå kommun agerade i elfte timmen för att rädda kvar företaget i kommunen. Man erbjöd en lösning där kommunen bygger en lagerlokal och Outinens skulle hyrköpa den, alltså betala en hyra till dess att lokalen är betald. Åtgärden räckte inte för att hålla kvar företaget.
- Nej, de har bestämt sig för att flytta. Det är bara att beklaga, vi vill ju behålla arbetskraft i kommunen, säger kommunalrådet Arne Honkamaa.

Förädlad potatis
Outinens potatis satsar 25 miljoner på etableringen i gränsstaden. Man köper mark av kommunen och startar, enligt uppgift, byggnationerna av de nya lokalerna inom kort. Företaget satsar på förädlad potatis, bland annat ugnsfärdiga potatisgratänger.
Kuriren har varit i kontakt med ägaren Karl-Johan Outinen, men han väljer att avstå från kommentarer tills vidare.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om