Marjaana Juuso och Minna Ylitalo från Nikkala och Salmis utanför Haparanda tränar agility med sina hundar i finska Torneå. De har tydligt märkt av att problemet med fästingar som sprider borrelia ökar.
– Tidigare har man tänkt att borrelia bara funnits söderöver, säger Minna Ylitalo.
Bekanta till henne har hundar som drabbats av borrelia. Förra våren hade en av hennes hundar fästingar och nu oroar hon sig för borrelia.
– Det låter inte något roligt när hunden tappar rörligheten och sådant, det kommer så nära när man känner någon som drabbas. Jag har lite korthårigare hundar, men är ändå lite hysterisk, jag kammar dem och har behandlat dem, säger hon.
Marjaana Juuso håller med om att situationen har förvärrats.
– Nog är det mycket mer. Man är medveten om att det är mer, och att det kommer tidigare på året, säger hon.
Har du några tips till andra hundägare för att undvika fästingar?
– Det är väl att hålla koll på hunden varje gång man varit ute och gå igenom pälsen ordentligt.
Kirsi Yliruokanen är i Torneå en till två gånger i veckan för att träna agility. Hon behandlar sina hundar med ett fästingmedel, något hon tycker är en nödvändighet. Att enbart förlita sig på att gå igenom pälsen är lite för vanskligt tycker hon, särskilt eftersom hon har flera hundar. För tre år sedan flyttade hon från Uleåborg till en by utanför Kemi. Hon är förvånad över mängden fästingar så långt norrut.
– Jag har fått plocka fästingar efter att ha varit ute i stan och promenerat med hundarna, säger hon.
Jan-Erik Innala jobbar i en butik som säljer hund och jaktprodukter i Haparanda. Bland kunderna märks det att fästingarna blivit fler, butiken säljer bra av flera olika produkter mot fästingar. Jan-Erik Innala rekommenderar också hundägare att hålla noggrann uppsikt.
– Det är så nytt ännu, det har ju funnits tidigare, men man är inte van vid det. Söderut är de ju mer vana vid det. Framförallt gäller det att undersöka hunden, har man en hund med ljus päls så ser man ju dem krypa i pälsen, säger han.
Vad tror du är orsakerna till ökningen?
– Det pratas mycket om att det beror på fler rådjur, men det finns mycket fästingar långt ute i skärgården, och där finns det inga rådjur. Då funderar man på om det är flyttfåglarna som tar med sig dem. Och det blir ju varmare och varmare också, det märker man ju.
Kommer hundägarna i länet att behöva vänja sig vid fästingar?
– Det tror jag, det verkar som det.