Ohälsa nordligt fenomen
De delar målet att få ner antalet sjukskrivna i sina respektive länder, men med lite olika förutsättningar. Tillgången till andra myndigheters register är ett exempel.
Georg Strömbäck, chef försäkringskassan Luleå, berättade att ohälsotalen sjunker snabbare i länet jämfört med övriga landet. Attitydförändringar hos befolkningen, större samverkan mellan arbetsförmedlingen och försäkringskassan samt ett mer metodiskt arbetsätt är orsaken, enligt Strömbäck.
- Det är fortfarande högre än riksgenomsnittet, men vi är inte längre sämst i landet, säger han.
Fenomen i norr
Enligt kollegorna i Norge och Finland är situationen liknande där, med högre ohälsotal i norr. Stein Rudaa, länsdirektör, stationerad i Tromsö, har inget svar på orsaken till fenomenet.
- Andelen sjukskrivna ökar från fyra till åtta procent från söder till nordligaste delarna av landet. Varför det är så vet jag inte.
Joorma Viitala har motsvarande position i Uleåborg och bekräftar att situationen är densamma i Finland om än inte lika påtaglig.
Olika förutsättningar
Jakten på fuskare har intensifierats i alla tre länderna men där har man lite olika förutsättningar. Norge är föregångare då de håller på att genomföra samgåendet av försäkringskassan, arbetsförmedlingen och socialtjänsten, vilket är på gång även i Sverige.
- En fördel är att vi kan samköra registren för att se om någon försöker få ersättning på felaktigt sätt, säger Stein Rudaa.
I Finland finns också den möjligheten, i Sverige har det som bekant ännu inte verklighet.
- Socialförsäkringsminister Cristina Husmark Pehrsson sade att hon tyckte att det inte var bra att inte registren är tillgängliga, så det kanske är en förändring på gång, säger Georg strömbäck.
I Sverige och Finland är sjukersättningen 80 procent av lönen. I Norge får den sjukskrivne motsvarande full lön i ett år, därefter sänks ersättningen.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!