Oetiskt, säger Bucht

Samtliga nio OBS-platser på Haparanda vårdcentral hotas av indragning. I måndags fick kommunledningen i Haparanda information av ledningen för vårdcentralen. Patienterna ska transporteras till Kalix i stället.
- Djupt oetiskt att göra så här, säger kommunalrådet Sven-Erik Bucht (s).

HAPARANDA2007-05-11 06:00
Ett tjänstemannaförslag har lagts fram där alla nio observationsplatser på vårdcentralen i Haparanda föreslås att dras in som en besparingsåtgärd. Haparanda anses inte ha en glesbygdsvårdcentral på grund av närheten till Kalix. Det är dit patienterna ska transporteras, enligt förslaget. Samtliga gruppledare i partierna i fullmäktige samt pensionärsorganisationerna PRO och SPF har gått samman för att protestera mot förslaget att dra in OBS-platserna. De menar att det är helt fel agerande då staden växer och antalet åldringar som ofta nyttjar OBS-platserna ökar i antal.
- Ett fullkomligt oacceptabelt förslag. Det ger inte en trygg vård för Haparandas växande befolkning. Vi har ju många äldre som det drabbar i synnerhet, säger Sven-Erik Bucht upprört.

Kritiska
De övriga gruppledarna skrädde heller inte orden om förslaget:
- Ytterst märkligt att utredningen har gjorts helt utan dialog med kommunen som det ju berör i högsta grad, säger Perarne Kerttu (c).
- Det är ytterligare ett bevis på att landstinget inte fungerar. Det borde läggas ner, säger Lars Spolander, (m).
Han får medhåll av kommunalrådet som ju stridit mot landstingsledningen om ett gränsöverskridande vårdsamarbete.
- Vi lämnar inte Haparandaborna i sticket, säger Bucht.
Sune Karlander, ordförande, PRO Haparanda, påminner om att det gjordes neddragningar 2004, då tolv platser blev nio.
- Vi tänker kämpa och övertyga landstingsledningen att de har fel som vi gjorde förra gången, säger han.

Drabbas hårt
OBS-platserna är till för akut vård eller planerad medicinsk vård, exempelvis insulinbehandling. Tiden är oftast begränsad förutom i vissa fall. Medicinskt ansvarige på vårdcentralen i Haparanda, Bo Hallqvist, menar att förslaget kommer att innebära en stor försämring socialmedicinskt.
- Vi tappar möjligheten att vårda äldre, multisjuka och tillfälligt sjuka på orten och det innebär att närheten till anhöriga försvinner och även språket och kulturen blir obekant. Inte minst drabbas de palliativa patienterna i livets slutskede, säger Hallqvist som tror att minst tio anställda berörs av en indragning.
På vårdcentralen jobbar man enligt en modell med integrerad personal på mottagning, ambulans och OBS-platser.
- Dras platserna in så innebär det att en modell som fungerar mycket bra helt slås sönder, vilket inte alls är bra, säger Elisabeth Spolander-Merefält, verksamhetsansvarig, Haparanda vårdcentral.
När Kuriren når landstingsrådet Kent Ögren (s) så säger han så här:
- Det pågår en vårdplatsöversyn över hela länet och det finns inget färdigt förslag för hela länet än. Slutgiltigt beslut tas till hösten.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om