Nya arbetsmetoder för tullen

Tullverkets personal i Haparanda tar nya tag efter beskedet att brottsbekämpningen blir kvar i länet. Nu gäller nya arbetsmetoder och bättre samarbete över gränsen. - Vi kommer att kunna jobba effektivare, säger Nils Oja, gruppchef brottsbekämpningen Haparanda.

SOLKSKEN I BLICK. Nils Oja, tullchef Haparanda, har solsken i blick. Nu tar tullpersonalen i Haparanda krafttag mot den organiserade brottsligheten.

SOLKSKEN I BLICK. Nils Oja, tullchef Haparanda, har solsken i blick. Nu tar tullpersonalen i Haparanda krafttag mot den organiserade brottsligheten.

Foto: Göran Lahti

HAPARANDA2008-04-30 06:00
Glädjen och lättnaden är naturligtvis stor hos Tullverkets personal i länet efter måndagens besked från Generaldirektören Karin Starrin att all personal får behålla jobben. Fler pensionsavgångar än väntat, trycket från politisk opinion och inte minst regeringens 50 friska miljoner kronor till verksamheten ligger bakom kovändningen. - Det är naturligtvis glädjande, men jag hade det lite på känn, säger Nils Oja, tullchef HaparandaBrottsbekämpningen blir alltså kvar i Haparanda. De fem tjänster inom Effektiv handel som omplaceras till Arlanda och Sundsvall hoppas man kunna överföra till brottsbekämpningen i Haparanda. Ledningen lyssnade
Istället för hopplöshet inför hotet om total nedläggning av verksamheten gäller nu framåtanda i Haparanda. Ett visst hopp om liv tändes dock redan vid Karin Starrins besök i Haparanda 7 april. Göran Kandelin, ställföreträdande gruppchef, redovisade då ett motförslag till nedläggningsplanerna.- De tog till sig vårt förslag fullt och det kändes förstås positivt, säger Kandelin.Hans förslag gällde främst ett nytt arbetssätt inriktat mot den grova organiserade brottsligheten i länet och det togs emot mycket positivt av Starrin och Tullverkets ledning, enligt Kandelin.Som Kuriren rapporterat så kommer en underrättesestyrka bildas, bestående av personal från tull, polis och kustbevakning. Det nya är alltså att gruppen ska samarbeta med den stationära personalen i länet. - Det är ännu tidigt att säga hur det blir, men det ser ut som att vi ska genomföra de operativa insatserna efter at ett grundläggande spanings- och underrättelsearbete gjorts. Det innebär att tullen kan göra mer riktade insatser och därmed nå bättre resultat. Antalet narkotikabeslag har ju som bekant varit låga för Haparandas del.- Vi kommer att kunna bli mer effektiva med ett bättre underbyggt arbete, säger Oja.Finsk glädje
Under ett möte på tisdagen informerade Nils Oja den finska tullen i Torneå att de svenska kollegorna blir kvar, vilket förstås togs emot positivt.- De blev väldigt glada. Vi har ju haft ett bra samarbete men nu kan vi utöka och förbättra det då osäkerheten om framtiden är ute ur bilden, säger Oja.En gemensam kartläggning med den finska tullen ska genomföras kring smuggling av narkotika, alkohol och cigaretter.På frågan om Nils Oja tror att beslutet att ha kvar tullen i regionen är beständigt, svarar han:- Man vet ju aldrig, det är ju en föränderlig värld. Men några år borde vi kunna vara kvar, säger den luttrade tullchefen.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!