Ny lekplats invigd

En ny lekplats invigdes på strandplanen vid Torne älv i Haparanda på torsdag. Sven-Erik Bucht klippte tillsammans med barnen det blågula bandet och leken kunde börja.
- Det här är första etappen i upprustandet av strandplanen, säger kommunalråd Bucht.

HAPARANDA2006-07-14 06:00
Trots blåst och mörka moln var det solsken i blick hos barnen som fick premiärleka i den splitter nya lekplatsen på strand­planen strax intill Torne älv. Invigningen inleddes med Idas sommarvisa, barnens sång ackompanjerades av kommunalrådet själv på gitarr. Därefter följde sedvanligt bandklippande, inte helt utan problem.
Julia Kitti fick lite hjälp av kommunalrådet som har stor vana i färdigheten tack vare bygg- och etableringsboomen i gränsstaden.
- Det var en slö sax, det här, skrattar Bucht.
Lekparken har kostat 320.000 kronor och Robert Ekholm, gatu­chef i Haparanda berättar att det speciella golvet är av återvunnet gummi och är 7,5 centimeter tjockt.

Gummimatta
- Det är anpassat för ända­målet och ett barn ska kunna falla från drygt två meters höjd utan att slå sig nämnvärt, upplyser Ekholm som föredrar gummiunderlaget istället för sand.
- Det är lättare att ta sig fram med barnvagn eller rullstol på gummimattan.
Till hösten ska strandplanen byggas ut med fler lekplatser och enligt Sven-Erik Bucht finns det behov för aktivitetsområden för barn och ungdomar i staden.
- Det här är första etappen i upprustandet av strandplanen och det känns rätt att börja med att ordna något åt barnen, säger kommunalrådet.

Fullt ös
Det är full fart på barnen när de utforskar sin nya lekplats. Tvillingsystrarna Moa och Sara Kitti, 5 år, provar på den speciella gungan "Bodyswing" som är anpassad även för rörelsehindrade.
- Roligast var det att klättra på ställningarna, säger Moa och knuffar på mera fart åt syrran.
Emil Täikkö, ett och ett halvt år, åker rutschkana. Han nästan kiknar av skratt när han kanar ner, ivrigt påhejad av storebror Davis, 4 år.
Kesia Rahkola provar på en av de traditionella gungorna. Hon har skrapat knät tidigare i sommar så hon tar det lite lugnt.
Nu har Moa Kitti hittat brandstången och åker nerför den om och om igen. Ibland är det något av barnen som ramlar, men det mjuka underlaget gör att de nästan studsar upp av sig själva igen och springer vidare. Det är nog ingen vågad gissning att lekparken kommer att bli ett populärt tillhåll för barnen i Haparanda framöver.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om