Med högst arbetslöshet i länet har Haparanda stora utmaningar framöver för att skapa fler jobb. Det första kommunalrådskandidaten Peter Waara vill ta tag i om han väljs är därför bättre matchning på arbetsmarknaden lokalt. Han säger att unga som vill stanna i Haparanda inte ska tvingas bort för att det saknas möjligheter. Samtidigt pekar prognoser på att det om cirka tio år kommer att råda stor arbetskraftsbrist i kommunen.
– Det blir en utmaning som är en paradox när vi samtidigt har utflyttning och arbetslöshet. Men det är bara att sätta igång arbetet att matcha tillgång och efterfrågan på arbetsmarknaden, säger han.
Själv har han bott utanför kommunen i 30 år och är professor i barn- och ungdomsvetenskap vid Uppsala universitet. För ett och ett halvt år sedan kom han tillbaka och nu vill han bidra med sina akademiska erfarenheter och kunskaper i politiken. Han har slagits av hur vattentäta skott det är mellan den akademiska och den politiska världen.
– Jag har blivit allt mer irriterad på det, jag vill skapa en brygga däremellan.
Och samarbete mellan partierna tror han är framtiden för Haparanda.
– Haparanda med runt 10 000 invånare är lite för litet för att bedriva en alltför styvnackad blockpolitik. Och Socialdemokraterna i Haparanda har tidigare samarbetat med Centerpartiet bland annat.
Vad har du för fördelar av att komma in som ny i politiken i Haparanda?
– Min referensram är vid, och när man kommer in ny i ett sammanhang behöver man inte oroa sig för vilka tår man trampar på. Jag kommer inte att blicka bakåt, jag kommer att blicka framåt.
Samtidigt medger han att det kan vara en nackdel att vara ny i partipolitiken. Han har tidigare inte suttit i någon nämnd, varit delaktig i budgetarbetet eller på nära håll följt frågorna som diskuterats i Haparanda.
– Men det kan å andra sidan inte ta mer än ett par år innan man är inne i det, säger han.
Vad ser för utmaningar med att bli kommunalråd?
– Det är en utsatt post, man är aldrig ledig, men det positiva är att man kan vara med och bidra till förändring. Sedan är det många saker man inte kan påverka i kommunpolitiken. Vad händer om det blir ett fullskaligt krig i Ukraina? Hur påverkar det gränsområdet? Vad händer om det blir ett regeringsskifte?
Du har sagt att Haparanda ska bli Norrbottens bästa kommun, vad innebär det?
– Låga sjuktal, hög trivsel, bra företagsklimat, en bra skattenivå. Min inställning är att om vi sätter ett mål, då ska vi arbeta för det. Det blir en slags motor för aktivitet, en målsättning.