Nu är Jakobssons cykelsamling komplett

20 års samlande är fullbordat. Nu kan Roland Jakobsson presentera en samling som börjar år 1867 med världens äldsta cykel med runtgående trampor.

År 1905 kom folk cyklandes på sådana här.

År 1905 kom folk cyklandes på sådana här.

Foto: Adam Andersson

Haparanda2015-06-22 21:00

Intresse av historia i allmänhet och industrialismen i synnerhet. Lägg därefter till ett cykelintresse sedan ung ålder och vi får Haparandabon Roland Jakobsson.

Det är 20 år sedan han började, men nu är Jakobssons magnifika cykelsamling fullbordad.

– Det känns väldigt bra, säger Jakobsson.

Haparandabon besitter en modell av samtliga cyklar som kommit ut sedan världens första trampcykel kom år 1867.

– Jag köpte den av en samlare i Blekinge som i sin tur ropat in den på en auktion i London. Cykeln är däremot från Frankrike, berättar Jakobsson.

Nästa cykel i samlingen kommer från 1870 och är av modellen med stort framhjul och väldigt litet bakhjul. Cyklarna kommer sedan med ungefär tio års mellanrum fram till en modell från 1960 då cyklarna började se ut som de gör i dag.

Det är nu ungefär en månad sedan som Jakobssons samling fullbordades. Strax innan hade han under ett besök i Stockholm hittat en cykel från 1880 som också var den första modellen med kedja och den han saknat.

Hemresan från Stockholm blev däremot tomhänt.

– Det var priset. De kostar ju en hel del, men sedan kom jag hem och började fundera och till slut kunde jag inte hålla mig. Den är väldigt svår att få tag i och precis det jag sökte. Jag fick till slut köpa den och den är väldigt fin. Helt underbar, säger Jakobsson.

Sedan mitten på förra veckan ställer nu Roland Jakobsson ut hela sin cykelsamling på bibloteket i Haparanda för allmänheten att komma och beskåda.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om