Samtidigt som en 67-årig fiskare dömdes för hot mot tjänsteman på onsdagen för ett verbalt påhopp mot två fiskerikontrollanter från Havs- och vattenmyndigheten, inkom ett åtal mot en annan laxfiskare för brott mot fiskelagen.
Det är ett sammanträffande som inte återspeglar vardagen för Sveriges alla fiskerikontrollanter. Det förklarar Martin Bjerner, enhetschef för fältkontrollen vid den statliga myndigheten.
Generellt råder ett bra arbetsklimat mellan fiskare och kontrollanterna, och de flesta av yrkesfiskarna följer regelverket.
– Vi möter många fiskare väldigt frekvent, och det är ömsesidig respekt, säger Martin Bjerner.
Men precis som i övriga delar av samhället finns det några som inte sköter sig.
Bland laxfiskarna, där ett fall ledde till onsdagens dom, har möten med fiskerikontrollanter i fler fall än i övriga delar av landet lett till verbala påhopp och rena hot.
Det är en verklighet som aldrig kan vara acceptabel, förklarar Martin Bjerner.
– Det här är vår arbetsmiljö jag pratar om. Vårt uppdrag är att kontrollera att både EU-lagstiftining och den svenska fiskerilagstiftningen följs och det ska vi kunna göra i en arbetsmiljö utan hot och våld.
Arbetssituationen har i samband med besök från EU-kommissionen också uppmärksammats under en EU-granskning av kontrollverksamheten i Norrbotten. Under besöket upplevde delegaterna en jargong som inte är godtagbar.
– De var med ut och såg hur kontrollerna gick till och hur vi ibland blev bemötta. Kommissionen har i sin återkoppling till myndigheten påtalat problemet med den rådande kulturen. Och vi måste jobba på att förbättra den.
Martin Bjerner menar att problemet måste lösas gemensamt. Svårare än så är det inte.
När det väl inträffar incidenter får det väldigt stora konsekvenser på olika sätt.
– Det förstoras ofta upp det förstör väldigt mycket för andra fiskare som sköter sig. Det är min uppfattning. Det är olyckligt när det blir så här.
Samtidigt är de två fallen i Haparanda ytterligheter.
– Det är väldig sällan vi behöver polisanmäla. Men jag tycker att domen från tingsrätten sänder en tydlig signal, det här är inte acceptabelt. Det här är vår arbetsmiljö, säger Martin Bjerner.
Den 67-årige fiskaren, som under hela rättsprocessen har förnekat brott, dömdes till villkorlig dom och 7 500 kronor i dagsböter.