80 procent av de anställda inom Haparanda kommun är kvinnor. Biblioteket är inget undantag, där är det kvinnorna som dominerar.
– Det är traditionellt så. Man väljer inte det här yrket för lönen, utan för att man gillar det. Jag vet inte om det kan påverka, säger bibliotekschef Marita Mattsson-Barsk om könsfördelningen.
Hon och kollegorna Kristina Ström och Hanna Pessa ser positivt på att jämställdhetsfrågorna nu lyfts fram med en ny plan.
– Lönefrågan är viktigast tycker jag. Löneskillnaderna är skrämmande och en jätteviktig fråga, säger barnbibliotikarien Kristina Ström.
Hanna Pessa blir förvånad när hon hör om attityderna kring föräldraledighet som finns och att enkäten visar att det fortfarande finns skillnader mellan hur män och kvinnor behandlas ute på arbetsplatserna.
– Både män och kvinnor ska ha samma rättigheter när det gäller att kombinera arbetsliv och familjeliv.
Varför det upplevs att föräldraledighet inte uppmuntras av arbetsgivaren eller ses som en positiv merit är de inte säkra på.
– Kan det kanske vara oro för att inte få in vikarier? Jag vet inte vad det beror på, men det finns mycket att göra, säger Marita Mattsson-Barsk.
Hon tror att läsning och biblioteket kan spela en stor roll för att förändra attityderna kring jämställdhet bland kommuninvånarna. Till exempel genom den kunskap som finns samlad, men också genom att vara en plats där människor möts på lika villkor.
– Biblioteket är en neutral mötesplats. Det finns så många olika aspekter på jämställdhet. Det viktigaste för oss är tillgången till det fria ordet, att alla har samma möjlighet till det oavsett vilken grupp eller kön man tillhör, säger hon.