Moderater för gränslös vård

Öppna gränsen mellan Sverige och Finland för bästa möjliga sjukvård.
Så löd budskapet när EU-parlamentarikerna Gunnar Hökmark, Ystad och Anna Ibrisagic, Luleå besökte Haparanda och finska Kemi på fredag.

HAPARANDA2006-09-02 06:00
Anna Ibrisagic, EU-parlamentariker sedan 2004 är tillsammans med Gunnar Hökmark, delegationsledare för moderaterna i Europaparlamentet på blixtvisit i gränsstaden.
Orsaken till besöket är enligt dem svårigheterna för den svenska befolkningen i Tornedalen att erhålla sjukhusvård i grannlandet Finland.
- Det mest påtagliga exemplet är förstås att det är långt till närmaste BB-mottagning från härifrån. Det borde gå lika bra att nyttja BB-avdelningen på lasarettet i Kemi som att åka till Sunderby sjukhus, säger Ibrisagic.

Lika vård för alla
Enligt henne gäller det även akutvård, kirurgi och annan vård som finns i Kemi som ligger betydligt närmare än Sunderby sjukhus, tre mil kontra 13 mil.
- Vi slåss även i EU-parlamentet för att man ska ha tillgång till lika vård för samma kostnad i EU-länderna. Det borde naturligtvis gälla även här, menar ­Luleåbaserade Ibrisagic.
Hon slår fast att det är socialdemokraterna som sätter käppar i hjulet för den utvecklingen och lovar ändring om alliansen få makten efter valet och Gunnar Hökmark utvecklar resonemanget.

Utvecklar sjukvården
- Vi skulle också kunna få en utveckling där svensk sjukvård kan utvecklas genom att vårdsökande från andra länder tillför intäkter och ökat patientunderlag. För gränsregioner skulle detta innebära att man kom i centrum mellan de möjligheter som finns i olika länder i stället för att vara längst bort från huvudstaden, säger han.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om