Minröjning i Haparanda

Området kring Tervajänkkä, väster om Haparanda, har tidigare använts som artilleriskjutmål. Den nya Haparandabanan ska gå bara en dryg kilometer från målet och därför genomsöks nu området efter oexploderad ammunition och minor.

HAPARANDA2007-03-30 06:00
Banverket ska genomföra geotekniska undersökningar för den nya Haparandabanan för att se vilka markåtgärder som behöver göras. Förra sommaren fick Banverket av en händelse information om att en myr, Tervajänkkä, använts som skjutmål för artilleri under andra världskriget.
- Naturligtvis vill vi veta att det inte är några risker för den personal som ska genomföra geotekniska undersökningar i området, säger projektledare Lars Bergdahl, Banverket.

Anlitade försvaret
Försvaret fick i uppdrag av Banverket att ammunitionsröja på den sträcka där det kan misstänkas finnas oexploderad ammunition. Ammunitionsröjningen görs på 60 borrpunkter på en två kilometer lång sträcka där den nya järnvägen planeras. På sju av punkterna gräver man ner till fem meter djup för noggrannare kontroll.
- Banan går som närmast 1,2 kilometer från skjutmålet. Vi har haft hjälp av hemvärnet att skotta fram punkterna och de har gjort ett jättejobb, säger Tom Johansson, objektledare, försvaret.
Hemvärnsmännen från Haparanda hade koll på artilleriskjutningarna.
- De har skjutit från Parviainen sedan 40-talet ända till 90-talet, säger Ragnar Snäll, en av de flitiga snöskottarna från hemvärnet.

Specialutbildade röjare
De specialutbildade min- och ammunitionsröjarna Leif Svensson och Lars Alvin genomsöker området. De har jobbat i en vecka och väntas bli klara på fredagen. Lars Alvin söker igenom en av punkterna och han hittar snabbt metall på platsen.
- Am-röjaren känner om det finns magnetfält ända ner till fyra meters djup, säger han.
Leif Svensson tar över med minröjaren som söker av mer på ytan.
- Ni hör att signalen ändras när jag sveper över metallen, säger han lugnt.
Kurirens utsände tar några steg bakåt men hinner inte långt förrän Svensson gräver fram en brädbit.
- Det är en bit ståltråd fäst i brädan. Minröjaren ger utslag på så små saker som knappnålshuvuden, säger han.
Hittills har inga minor eller granater hittats. Efter undersökningen ska man ta ställning till om det behövs noggrannare kontroll av området.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!