Under fredagens edgångssammanträde i Haparanda tingsrätt påstod Mikael Styrman att han överlåtit stora värden till nybildade bolag strax före konkursbeslutet. Elnätanläggningen, belysningsnätet, fem procent av ägandet i vattenkraftverken samt vissa fordringar och aktier i egna dotterbolag ska ha överlåtits från Ekfors kraft till något av de nya bolagen Tornedalsmoder Ekfors AB, Tornedalsnät AB och Tornedalsenergi AB.
Minns inte
När konkursförvaltaren ställde frågor om när överlåtelsen skett, på vilket sätt, till vilket bolag och om betalning gjorts svarade Mikael Styrman.
- Jag kan inte minnas det just nu. Det är komplicerat.
- Men jag har ju ställt exakt dessa frågor tidigare och begärt in handlingar på detta. Nog borde du ha kunnat ta fram det till i dag, sade konkursförvaltaren Hans Andersson.
- Det ju varit sommarsemester, svarade Styrman.
För att de påstådda överlåtelserna ska kunna godkännas måste de ha skett på ett affärsmässigt sätt. Hans Andersson ställer sig tvivlande till det.
- Jag utgår ifrån att det även fortsatt är Ekfors kraft som äger dessa fastigheter och övriga tillgångar som tagits upp i bouppteckningen, säger han.
Nödvändig åtgärd
Mikael Styrman sade efter förhandlingarna att åtgärden var nödvändig:
- Det finns starka krafter som vill skicka både Ekfors kraft och mig till de sälla jaktmarkerna. Och det kan de göra om vi sitter kvar med alla tillgångar i ett företag som går i konkurs, säger Mikael Styrman.
På frågan om konkursen av de 96-åriga familjeföretaget kunnat undvikas, svarade Styrman:
- Staten har ju genom tvångsförvaltningen tagit våra intäkter i ett års tid. Vilket företag klarar att ha kvar verksamheten och kostnader, och dessutom inte kunna ta banklån?
Han sade också att han kommer att kräva tillbaka de 30 miljoner i nätavgifter som kunderna betalat till tvångsförvaltningen.
Vidare menar han att värderingen av de båda vattenkraftverken (22 miljoner kronor) samt elnätsanläggningen (63 miljoner kronor) är alldeles för låg.
- Vattenkraftverken är värda åtminstone 100 miljoner och 63 miljoner för nätanläggningen är så fel ute att till och med spekulanter hört av sig till mig om att det är alldeles för lågt, sa Styrman i tingsrätten.
Den oberoende värderingen har gjorts (27 maj 2011) av Svefa AB.
Konkursen har ännu inte vunnit laga kraft då Mikael Styrman har överklagat konkursbeslutet till hovrätten för övre Norrland.