En handfull socialdemokratiska politiker, däribland civilminister Ida Karkiainen, riksdagsledamot Fredrik Lundh Sammeli och regionens oppositionsråd Anders Öberg besökte under onsdagen Haparanda hälsocentral.
– Jag ville få en bild av aktuell bild just nu av verksamheten och alla de här investeringarna som är gjorda, säger Anders Öberg.
Iklädda munskydd visade enhetscheferna Mika Sorvisto och Outi Liakka runt i lokalerna. Någonting som snabbt kom upp var frågan om kompetensförsörjning. Medan enhetscheferna berättar att de haft lätt att rekrytera sjuksköterskor och undersköterskor till allmänmedicinska vårdplatser är situationen med läkare vid hälsocentralen en annan. Där ser de att de hade kunnat anställa flera.
– Först och främst är lösningen med stafettläkare jättedyr om man tänker att ett mål är att ha en ekonomi i balans, säger Mika Sorvisto och fortsätter:
– Stafettläkarna är inte problemet som personer eller deras kunskap, men det är dyrt och om man tänker kontinuiteten är det förstås bättre om det är tillsvidareanställt.
Under rundvandringen fick politikerna se röntgenutrustning, nyrenoverade korridorer och andra delar av lokaler under uppfixning. När turen närmade sig sitt slut ställde Fredrik Lundh Sammeli frågan: ”Vad är det ni tycker saknas i debatten eller vad är det för perspektiv ni tänker att politiken måste fånga upp?”.
– När vi öppnar servicepunkterna och filialerna, då vet vi inte om vi räcker till, svarade Outti Liakka.
Mika Sorvisto berättar att när han jobbade på 1990-talet brukade politiker kom på en studiedag.
– De fick se verkligheten och vi fick jättebra respons på vad de upptäckte och många hade till exempel inte någon aning om vad en fysioterapeut gör under sin arbetsdag. Det är ganska enkelt att fixa.
– Det är ju sådant vi tycker är kul också, säger Ida Karkiainen om studiebesök och får medhåll från sina politikerkollegor.
Det finns en del som civilministern tar med sig från besöket.
– Frågan om välfärdens resurser, såklart, behovet av att hela tiden satsa på välfärden så att det finns möjligheter att ha en bemanning, säger hon.
– För mig blir det tydligt när man är ute så här att det vi regionalt går till val på är helt rätt. Det handlar om att stärka hälsocentraler lokalt, återvinna förtroendet med personalen, stärka kvinnosjukvården och jobba mot psykisk ohälsa, säger Fredrik Lundh Sammeli som några exempel.