Miljöutskott tog tempen på länet

Miljö- och jordbruksutskottet är på besök i länet och förlägger sin vistelse till Haparanda för att ta del av kommunens snabba utveckling tack vare IKEA-etableringen.
- Intressant att se stadens expansion på plats, säger utskottets ordförande Catharina Elmsäter-Svärd.

HAPARANDA2006-05-23 06:00
Den 21-23 maj besöker riksdagens miljö- och jordbruksutskott Norrbottens län. Syftet är att få information i frågor som utskottet arbetar med. Förutom information av Haparandas radarpar Sven-Erik Bucht och Christina Lugnet om den minst sagt framgångsrika utvecklingen, informeras utskottet om gränsälvssamarbetet, de regionala miljömålen samt förutsättningarna för jordbruket och fisket i länet.
- Vi försöker göra en länsresa varje år och det kändes som rätt läge att komma hit, säger Catharina Elmsäter-Svärd.
- Gemene man har kanske bilden av att det har gått trögt för Norrbotten hittills men nu fullkomligt exploderar det här, tillägger hon

Fisket diskuterades
Frågan om fisket är ju på tapeten och som Kuriren tidigare berättat så stoppades förslaget till reglering av laxfisket i de svensk-finska gränsälvarna efter påtryckningar på den finska sidan.
Där har man för övrigt gått in och betalat yrkesfiskare för att de ska låta bli att fiska under en period och därigenom släppa upp laxen i älvsystemet.
- Vi har kämpat med frågan i 30 år i Finland. De senaste åren har ni på svenska sidan insett att näringen är viktig och har en stor potential, säger Simo Rundgren, riksdagsledamot från Kolari, Finland.

Bra regionsamarbete
Åsa Domeij, 1:a vice ordförande i utskottet tycker att samarbetet över gränserna fungerar bra i regionen, men inte på regeringsnivå.
- Regeringarna måste hitta ett sätt att samverka bättre. Det är ju gränsälvar det handlar om så samma regler borde gälla för båda sidor, säger hon och tillägger att metoden att köpa ut fisket verkar den mest vettiga.
Vid besöket på Polarica AB, uttryckte VD:n Tommy Innala stor oro för skatteverkets planer att man för de inbjudna plockarna med visum ska betala sociala avgifter.

Svart moln
- Det är ett stort svart moln som hänger över oss. Det kommer att innebära att inga svenska företag vågar köpa bär då de anses som arbetsgivare, säger Innala.
Catarina Lundberg, nybliven ordförande i skogsbärbranschens intresseförening, instämde i oron.
- Cirka 80 procent av bärskörden tas upp av plockare med visum. Skatteverket kan inte genomföra det här, det blir en katastrof för branschen, menar hon.
Enligt Tommy Innala har man inte den tillämpningen på finska sidan.
- Jag kommer att sitta i fönstret och se bären åka över till Finland. Det känns inte bra när företaget på sistone investerat över 50 miljoner i handeln med bär.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!