På det över fyra hektar stora området ligger det vid vårt besök ett snötäcke. Vi befinner oss strax utanför Haparanda centrum.
Det är på en yta i närheten av bilprovningen som Haparanda Värmeverk snart ska börja producera värme med förnybar energi.
– Vi blir ett grönt värmebolag där vi har möjlighet att bara elda biobränslen från skogen. På den nya värmeverkstomten möjliggörs lagring och bearbetning av olika biobränslen vilket bedöms vara A och O i framtiden
Hela projektet består av flera olika delprojekt och den totala investeringen uppskattas till cirka 120 miljoner kronor.
Vid vårt besök pågår arbetet med att dra en ledning under järnvägen till platsen. Andra saker som står på ”att göra”-listan är bland annat att kulvertledningar, förbereda och asfaltera marken, bygga byggnader, en ackumulator ska till platsen och det ska även finnas en bränslemottagning innan det nya fjärrvärmeverket är klart.
– Det är en välkommen investering i Haparanda, vi gör någonting för staden och vi säkrar fjärrvärme för en lång tid framåt med en ny modern utrustning, säger Gabrielsson.
Haparanda värmeverk eldar i dagsläget torv, som värmeverket måste betala utsläppsrätt på.
– Den ska vi trycka undan i möjligaste mån och vi har inga begränsningar i att göra det. Det är bara frågan om att elda någonting annat, träflis, bark och andra skogsbränslen.
Samtidigt kommer den gamla pannan att användas vid behov.
– I och med att vi kan elda den med träflis är den också grön i den bemärkelsen. Det är inte så att den är ful bara för att den är gammal.
Den gamla pannan finns också på en plats där det även finns en pelletspanna och en reservoljepanna.
– Reserveffekt finns till om det skulle behövas, det är ett sätt att säkra upp.
Sedan hösten 2016 har projektet, enligt Pär Gabrielsson, tagit allt tydligare form. Anledningen till att värmeverket storsatsar nu är dels för att det finska energibolaget, Tornion Energia OY, som värmeverket i dag köper energi av, av meddelat att de inte kan garantera den effekt som Haparanda efterfrågar.
– De har haft en panna på sin sida där vi varit garanterade åtta megawatt så vi har lagt det i händerna på dem att garantera fjärrvärme till våra kunder i Haparanda, säger vd:n.
– Skälet till att de säger att de inte kan garantera energin är för att Torneå växer och de behöver mer av sin effekt när det är smällkallt.
En annan orsak är att den befintliga pannan från 1984 börjar bli gammal och, enligt Pär Gabrielsson, för liten och ineffektivt för att kunna svara upp mot garantin från Finland som försvinner.
– Den är väl underhållen men den är inte modern, den är inte effektiv och den har sina begränsningar. Den har framför allt en begränsning i form av att vi inte kan lagra bränslen i anslutning till Ahlmarksvägen där den är placerad.
– När vår efterfrågan på bränslen är som störst, då är priserna i regel som högst också så vi har ingen ekonomisk hushållningsmöjlighet.
Planen är att den nya pannan ska vara klar att användas i november 2022, men om drygt ett halvår beräknas den kunna monteras på området. Sedan tar det ytterligare ett år innan den kommer kunna varmköras.
Trots att det är en tid kvar är målbilden tydlig.
– Vi ska bli en föregångare när det gäller hållbar och trygg fjärrvärme, och vi är på god väg.