Mer lokalt på tallriken

Under måndagen bjöd Lantbrukarnas Riksförbund, LRF, i Haparanda in kommunala tjänstemän och politiker till ett samtal med gröna företagare om hur man kan producera mer mat lokalt i Haparanda. - Vi har i dag en större efterfrågan av lokal och ekologisk mat än tidigare, säger Birgit Niva, köttproducent.

LOKAL MAT. Birgit Niva och Carin Kerttu vill ha mer lokalproducerad mat i Haparanda, men de behöver mer samarbetsvilja från kommunen för att lyckas.

LOKAL MAT. Birgit Niva och Carin Kerttu vill ha mer lokalproducerad mat i Haparanda, men de behöver mer samarbetsvilja från kommunen för att lyckas.

Foto: Josefin Wiklund

Haparanda2010-04-17 06:00
Birgit Niva, köttproducent och medlem i LRF, hoppas att matproducenter och kommunen genom mötet får bättre insikt i varandras förutsättningar och att det sedan leder till konkret handling. - Vi vill producera maten men vi behöver bättre förutsättningar, säger hon. Vill ha in nytt blod
I dag finns ett 20-tal mjölk- och köttbönder i området men de flesta är över 50 år och grönsaksproducenterna är få. - Det behövs en ny generation, säger Carin Kerttu, mjölkproducent, LRF. Finns det större möjligheter för lokala företagare att sälja mat till kommunen hoppas hon att fler blir intresserade av att starta verksamhet. Då får kommunen mer skatteintäkter och fler kan sysselsättas menar Kerttu.Tunga upphandlingar
Mycket mat upphandlas genom kommunen men de har sina regler att gå efter och väljer ofta stora bolag som kan leverera flera olika livsmedel i stora mängder. Då blir det svårt för lokala producenter att vara med på banan.- Det går att dela upp upphandlingarna i små poster för att det ska passa lokala företag. Man får inte skriva i upphandlingen att maten måste vara lokalproducerad men man kan ställa andra krav på leverantörerna för att komma runt det, säger Carin Kerttu, LRF:s kommungrupp i Hapa-randa.Det kan vara att alla grisar måste ha knorr vilket innebär svenskt kött, krav på att elever ska kunna besöka de gårdar maten kommer ifrån,
eller koldioxidmål.- Det är mer organisatoriskt jobbigt men det går,
säger hon.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om