Marknad av gammalt snitt i Torneå

Haparandas tvillingstad Torneå är Lapplands äldsta stad, något som varje år uppmärksammas med en 1800-talsmarknad som lockar tusentals besökare.
? Idén är att använda vår historia och våra miljöer för att berätta vad som fanns i Torneå på den här tiden, förklarar Anne Trykki som är marknadsorganisatör.

HAPARANDA2005-08-16 06:30
Platsen är Åströmsgården i Torneå. Första gången Peräpohjolan marknad genomfördes här var det slutet av 1700-talet som återupplevdes. I år är det 1816, året då Alexander den förste besökte staden, som står i fokus. Torneå var på den tiden stora inom silversmidet, men på marknaden säljs också böcker, potatis, blommor och mängder av bakelser. Anne Trykki understryker vikten av att allt ska vara tidsenligt.<br>&nbsp;? Till exempel plast får inte finnas. Varorna måste vara förpackade i papperspåse. Saker tillverkade i plast och silikon får inte förekomma. Dessutom måste försäljarna ha tidsenlig klädsel.<br>Tidsenliga kläder<br>För de 47 knallarna innebär det förklädnad. Långkjolar och huvudprydnader för kvinnorna, och enkla linnekläder för männen<br>&nbsp;? De som säljer får inte ha fina kläder, sådant som företagarna hade på sig. Så det gäller att man vet vad som var fint på den tiden.<br>Men det är inte bara försäljning som gäller på 1800-talsmarknaden. Den är plats för skådespel också, korta inblickar i livet i Torneå då det begav sig. Anne Trykki exemplifierar:<br>Ideellt arbete<br>&nbsp;? Isaak kommer hem från Stockholm med en apelsin, och ingen vet vad det är. Det är första gången man sett en apelsin i Tornedalen. De tror att det är en boll att leka med, men Isaak säger: nej, det är solens frukt. Folket försöker äta den men det smakar bittert, och de ber Isaak förklara hur man gör.<br>Det är Torneå stad som betalar kalaset, men skådespelarna jobbar i likhet med större delen av de inblandade ideellt. Sedan starten har marknaden genomförts tre lördagar varje sommar. Anne Trykki berättar att arbetet tar stor tid i anspråk, och trots att marknaden blivit något av en tradition vågar hon inte lova något inför nästa sommar.<br>&nbsp;? Jag hoppas att det blir en marknad. Det är ganska många som önskat det men ingenting är säkert i det här livet.<br><br>johnny.stromback@kuriren.com<br>0923/148 67
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om