Mårdhundar skjutna
Fem mårdhundar som hotat fågellivet i Haparanda Sandskärs nationalpark har skjutis. Jaktdispens gavs av länsstyrelsen då mårdhunden hotat fågellivet på ön. - Det är en ovälkommen gäst som inte finns naturligt här, säger Lena Bondestad, biolog på länsstyrelsen.
Tillstånd för avlivning
Trots att Haparanda Sandskär är en nationalpark, där jakt normalt inte bedrivs, gav länsstyrelsen tillstånd att avliva mårdhund. Man trodde att det rörde sig om en eller två djur men hela fem mårdhundar, en vuxen hane och fyra ungar har skjutits hittills. Efter en paus har jakten återupptagits.
- Det är tiken och en unge kvar och jakten pågår efter dem, säger Lena Bondestad.
Troligen från Ryssland
Bondestad berättar att det rävliknande djuret mest troligt kommit från Ryssland och de baltiska staterna och vandrat över isen eller simmat västerut.
- Det är en ovälkommen gäst som inte finns naturligt här. Den är ett hot mot fåglar, bland annat andpopulationen, säger hon.
Att mårdhundar förökar sig har troligen skett i Sverige men nu är det för första gången vetenskapligt bevisat i och med upptäckten av mårdhundsfamiljen på Sandskär. Mårdhundens föda utgörs till stor del av bär och växter men i dieten ingår också fågelägg och fågelungar och den kan i likhet med minken orsaka stor förödelse bland fågellivet om den etablerar sig på skärgårdsöar.
- I Finland har de stora problem med djuret och där skjuts över 100.000 mårdhundar årligen, säger biologen Lena Bondestad.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!