Lyckad satsning på vårdteam
Lättare att få tid hos läkare och dessutom träffa samma läkare vid varje besök. Det är resultatet av det nya system med vårdteam som genomförts i Haparanda.
BÄTTRING. Solveig Renholm och Oiva Barsk bor i centrala Haparanda och än så länge täcks deras område av stafettläkare. FOTO: GÖRAN LAHTI
Foto: Göran Lahti
I dag är två av sex läkartjänster vakanta. De besätts av stafettläkare vilket innebär att de som hör till centrala Haparanda inte kan räkna med att träffa samma läkare varje besök.- Vi jobbar för högtryck med att rekrytera doktorer. Jag tror det kan bli lättare nu när läkarna kan styra sin arbetsdag på ett annat sätt, säger Elisabet Spolander-Merefält.Det bekräftas av läkaren Leena Ylitalo som tillhör vårdteamet i norra kommundelen.- Det blir ett begränsat antal patienter och lättare att ordna tider. Framför allt teamarbetet känns bra, säger hon.Nära samarbete
Katarina Ståhl är distriktssköterska i teamet och hon menar att största förbättringen är kontakten med läkare.- Nu känns det mer som att det är våra gemensamma patienter, säger hon.Mottagningssköterskan Krister Borg kunde förut ta emot uppåt 70 samtal på en dag. - Nu är det lugnare och jag lär också känna kunderna bättre, säger han.Det viktigaste är förstås hur vanligt folk uppfattar förändringen. Vilho Makkonen, Marielund, är nöjd med systemet.- Det var på tiden. Det var alltid en ny läkare och jag fick dra samma historia varje gång. När folk frågade vem som är min läkare sa jag att jag känner alla åtta, säger han.Sirkka Karlsson som sitter bredvid är också glad. Hon fick komma tidigare till läkare än planerat då det blivit ett återbud.I väntrummet för centrala Haparanda är det lite mer negativa tongångar.- Jag hoppas att det blir bättring här också, säger Solveig Renholm.
Varje team består av en läkare, en distriktssköterska och en sjuksköterska. Två team delar på en sjukgymnast och en arbetsterapeut.Patienten ringer till vårdcentralens telefonsvar och knappar in siffran för sitt bostadsområde.Mottagningssköterskan för det vårdteamet ringer upp patienten och bedömer om denne behöver träffa läkare, distriktssköterska eller någon annan i teamet.Patienten anmäler sig i kassan och får sitta i sitt områdes väntrum.Om en läkare blir sjuk träder läkaren från ett annat team, så kallat "tvillingteam" in och tar de akuta ärendena.Liknande system tillämpas också i Jokkmokk, Övertorneå och Kalix.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!