Lössen har fått fäste: "Inte längre en boom utan finns hela året"

Kring skolstarten säljer apoteken som mest produkter mot huvudlöss. Men nu verkar lössen ha fått fäste året om och blir allt svårare att bli av med. I Haparanda vill elevhälsan öka informationen till föräldrarna.

Gott råd. Apotekschef Eva Törmänen ger rådet att kamma med luskam över något vitt och fortsätta kamma under ganska lång tid efter avslutad behandling.

Gott råd. Apotekschef Eva Törmänen ger rådet att kamma med luskam över något vitt och fortsätta kamma under ganska lång tid efter avslutad behandling.

Foto: Nils Jönsson

Haparanda2014-12-22 08:00

Från flera håll i landet rapporteras om en rekordökning av löss under hösten och Norrbotten är inget undantag. Vanligtvis brukar det förekomma mycket löss på förskolor och skolor kring skolstarten, men i år har det varit annorlunda.

– Det pågår mycket längre nu, absolut. I oktober och november var det väldigt mycket. Det verkar inte bara vara här utan även i övriga länet och landet, säger Lena Tiensuu, skolsköterska på Språkskolan och Gränsskolan i Haparanda.

Det verkar också som att lössen blir allt svårare att bli av med genom behandling.

– Det finns föräldrar som ringer och säger att barnen har haft löss fyra gånger. Det har hållit på länge i höst, man undrar var det felar. Det pratats ju om att lössen kan ha blivit resistenta, men det kanske också handlar om att man inte följer anvisningarna för behandling på preparaten som säljs, säger Lena Tiensuu.

Hon skulle gärna se mer information till föräldrarna för att öka medvetenheten om problemet.

– Vi brukar skicka hem information till föräldrarna när det är löss på skolan. Där skriver jag alltid att det är viktigt att kamma. Mer information i samband med föräldramötena i början av terminen tror jag vore bra.

Vad ska man som förälder tänka på om ens barn får huvudlöss?

– Man ska vara öppen med det och berätta det för klassläraren så att information kan skickas ut till andra föräldrar att det finns löss, så att spridningen kan minskas. Följ anvisningarna på preparaten och kamma även efter behandling. Om man hittar löss på sina barn kan det vara bra att man kammar hela familjen.

Från förskolan upp till mellanstadiet är det som mest problematiskt med huvudlöss. Elever på högstadiet drabbas sällan och nästan aldrig elever på gymnasiet, enligt Lena Tiensuu. Från en del föräldrar har det kommit önskemål om att elevhälsan ska ansvara för kamningen av barnen.

– Men den tiden har vi inte, det är ett föräldraansvar, säger hon.

Eva Törmänen, apotekschef i Haparanda, ser också att lössproblemet brer ut sig.

– Det har ökat över hela året, det blir ingen boom, utan jag tycker att det är hela året nu, säger hon.

Ändå är det kring skolstarten som man säljer mest produkter. På hyllorna i apoteket finns schampon, mousse, spray och kammar från olika tillverkare att köpa.

– Man ser tydligt att försäljningen ökar kring skolstarten, säger Eva Törmänen efter att kollat över försäljningssiffrorna för några av produkterna.

Att köpa produkter för behandling i förebyggande syfte kan man och bör man inte göra, enligt apotekschefen.

– Det enda egentliga förebyggande man kan göra är att undvika att byta huvudbonader och mössor med varandra. Men det är ju inte så lätt att säga till en tvååring.

Att kamma ordentligt även efter avslutad behandling är något som både Lena Tiensuu och Eva Törmänen pekar på är a och o för att få bukt med lössen.

– Jag tycker att en luskam bör tillhöra ens hemapotek. Det är jätteviktigt att man kammar, gärna över ett vitt papper, då är det lätt att se eventuella löss. Och för barnen kan det ju också vara ganska skönt i hårbotten att bli kammade, säger Eva Törmänen.

Finns det några huskurer man kan ta till?

– Det finns en del, med oljor och liknanden i håret. Men vem vill ha en massa olja i håret, då är det bättre att kamma.

Huvudlöss

Lössen lever av blod och är beroende av den värme och fuktighet som finns i vår hårbotten. Utanför klarar lössen bara sig i max ett dygn. Att löss sprids från huvud till huvud är det vanligaste, men ibland kan de spridas via hårstrån i mössor, borstar och kammar.

Om barn under sex månader får löss ska sjukvården kontaktas.

Behandla inte förebyggande utan endast när det finns levande löss i hårbotten. Risken minskar då för att lössen blir resistenta mot det läkemedel som du använder.

En rad olika lusmedel och produkter finns, följ alltid bruksanvisningen och fortsätt kamma efter avlutad behandling.

Sex till åtta timmar efter den sista behandlingen som man kan se effekt.

Källa: Apoteket

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!