Ljuset tänt i Karungi

Regeringen ger Haparanda kommun tillstånd att koppla in gatubelysningen i kommunens egna anläggningar. Därmed får byn Karungi belysning trots att Ekfors vägrat ansluta.

ENIGA. Sven-Erik Bucht (S), Birgit Niva (M) och Sven Tornberg (C) har fört en politiskt enig kamp för att få belysingen tänd.

ENIGA. Sven-Erik Bucht (S), Birgit Niva (M) och Sven Tornberg (C) har fört en politiskt enig kamp för att få belysingen tänd.

Foto: Göran Lahti

Haparanda2010-09-03 06:00
Koncessionshavaren Ekfors kraft vägrade att ansluta den nya vägbelysningen som Haparanda kommun byggde efter att ha hamnat i tvist med Ekfors. Kommunen sökte då tillstånd av Energimarknadsinspektionen att få koppla in belysningen till kommunens egna anläggningar men fick nej.Men kommunen stod på sig och begärde i fjol överprövning av beslutet hos regeringen och har nu fått rätt. Regeringens beslut som undertecknats av näringsminister Maud Olofsson motiveras med att vägbelysningen ska anses tillhöra kommunens interna nät och får användas utan nätkoncession.På torsdagen kopplade kommunens elektriker in den nya vägbelysningen till vattenverket i Karungi.- Det känns mycket bra att invånarna får belysning, det är mörka kvällar nu, säger kommunalrådet Sven-Erik Bucht.Kommunpolitikerna Birgit Niva (M) och Sven Tornberg (C) är med under inkopplingen på torsdagen.- Vi har varit helt överens över partigränserna om hur kommunen agerat kring belysningen, säger Sven Tornberg.- Men det är beklagligt att det har gått så här långt. Nu vågar gång- och cykeltrafikanter sig ut igen på kvällarna, säger Birgit Niva.Principbeslut
Bucht menar att regeringens beslut innebär en princip som förändrar hela Sverige. - Ofta behövs kanske bara några lampor vid en utfart. Tidigare har det kostat kommunerna väldigt mycket pengar med höga fasta kostnader men nu öppnas möjligheten även ute i landsbygden att få belysning, säger han.Under fredagen kopplas vägbelysning in i delar av Mattila och Korpikylä byar. I etapper kommer belysningsnätet att byggas ut i hela kommunen, även delar som är inom Vattenfalls nät.- De gamla belysningarna blir ju olagliga 2015 så vi måste bygga ny energieffektiv belysning. Jag vet inte riktigt hur de har tänkt i Övertorneå kommun, till exempel, säger Bucht.Slipper inte undan
Regeringens besked innebär inte att Ekfors slipper undan Konkurrensverkets viteshot på 750.000 kronor om bolaget inte ansluter vägbelysningen inom fyra veckor efter delgivning, som Kuriren skrev om i veckan. KKV:s beslut gäller all vägbelysning. - Det som nu tänds är inte hela nya nätet, utan den belysning som är geografiskt ansluten till våra anläggningar, säger Bucht. Därför blir delar av det nya nätet i byarna utan belysning, åtminstone till dess att Ekfors ansluter - om bolaget gör det, vill säga.Fotnot: Övertorneå kommun betalade 6,3 miljoner kronor till Ekfors kraft för att få den befintliga vägbelysningen tänd.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om