Lärare lärde om företagande

En inspirationsdag om
entreprenöriellt lärande hölls med lärare i Haparanda och Övertorneå kommuner under måndagen. Det blev en späckad dag med föreläsningar och workshops.
- Vi måste mötas och få bort fördomar, säger företagaren Pia Hulkoff, Korpikylä.

HAPARANDA2006-11-01 06:00
Den första av de traditionella studiedagarna för skolpersonal när eleverna har höstlov gick i företagandets tecken i Hapa­randa i år. Föreläsningar och workshops kring ämnet entreprenörskap i skolan genomfördes och initiativtagaren Kaarin Kivimäki, projektledare Luleå tekniska universitet inom entreprenörskap i utbildning, är nöjd med dagen.
­- Det har varit mycket bra engagemang från lärarna, säger hon.
Leif Rönnbäck, rektor Karungi skola och Marielund förskola är också positiv efter studiedagen.
- Varierat och bra utbud. Företagande ligger ju i första rummet nu, med tanke på handelsexpansionen i regionen, menar Rönnbäck.

Få bort fördomar
Den avslutande paneldiskussionen genomsyrades av en samsyn om vad som krävs för att få in entreprenörskap i skolan och tvärtom. Pia Hulkoff som driver ett klädföretag sedan 15 år formulerar det som att skolan
ibland verkar leva i en egen glasbubbla.
- Vi måste mötas och få bort fördomar om varandra, säger Hulkoff och tillägger att hon hoppas att skolan förändrats sedan hon själv var elev.

Oliktänkande bra
- Då fanns inget utrymme för kreativitet och det var läraren som visste allt, menar hon.
Kommunalrådet Sven-Erik Bucht lyfte fram vikten av att tillåta oliktänkande.
- Grunden för att släppa fram kreativitet är att det finns en hög acceptans för oliktänkande och även att göra misstag, säger Bucht som också tyckte att förebilder ska lyftas fram.
- Det ska inte vara fult att lyckas.
Även P-G Hallberg, lärar­utbildare, Umeå universitet är inne på liknande tankar:
- Vi måste ta vara på den kraft som finns i individen, det måste vi bli bättre på, menar han.
Enligt Kaarin Kivijärvi är personlighetsutveckling något som det fokuseras mycket på i hennes arbete. Att konkurrens är bra och att skolan måste vara mer aktiv för att ingjuta självtillit och entreprenörsanda var andra tankar som panelen delade med sig.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om