Långt kvar till jämställt vabbande

Pappor i Haparanda och Jokkmokk tillhör de som är hemma minst med sjuka barn i landet. Bara omkring var fjärde vabbdag tar männen ut, visar färsk statistik.

Arvid Sandberg är hemma lika mycket som sin fru när barnen är sjuka. I går handlade han i Haparanda med dottern Astrid.

Arvid Sandberg är hemma lika mycket som sin fru när barnen är sjuka. I går handlade han i Haparanda med dottern Astrid.

Foto: FOTO: Nils Jönsson

HAPARANDA2013-11-08 13:11

I Haparanda och Jokkmokk är det är långt ifrån jämställt när det gäller att ta ut vabbdagar. 29 respektive 27 procent av vabbdagarna väljer papporna att ta ut. Det enligt statistik från Försäkringskassan.

I Luleå tar papporna ut 37 procent av dagarna och det är också snittet för hela landet. I Vindeln i Västerbotten är uppdelningen mest jämställd, där delar föräldrarna lika på dagarna, visar statistiken.

Haparanda och Jokkmokk tillhör med sina siffror de minst jämställda vabbkommunerna. Bara i Åsele och Färgelanda är männen hemma mindre med sjuka barn.

I Haparanda är Arvid Sandberg tillsammans med dottern Astrid ute och handlar inför helgen. Arvid och hans fru delar i stort sett lika på att vara hemma om något av deras tre barn är sjuka, berättar Arvid. Snart får familjen tillökning och Arvid är säker på att de även i fortsättningen kommer att dela på ansvaret.

– Vi delar på det 50/50, vi har främst tänkt på barnen. Men sedan har vi samma arbetsgivare också, så det hade inte varit så bra om vi inte delade, säger han.

Han tror inte på att införa regler för att göra vabbandet mer jämställt, utan menar att det måste vara upp till varje familj att bestämma hur de vill göra uppdelningen.

– Man måste få välja själv. En av föräldrarna har kanske bättre kontakt med något av barnen. Man gör det som är smidigast för familjen, säger han.

FAKTA: Pappor i Norrbotten

Så här många procent av vabbdagarna tar pappor i Norrbotten ut:

Överkalix: 38 procent, Piteå: 38, Luleå: 37, Övertorneå: 36, Kalix: 35, Älvsbyn: 35, Boden: 35, Gällivare: 35, Pajala: 34, Kiruna: 34, Arjeplog: 32, Haparnada: 29, Jokkmokk: 27.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!