LÄS MER: Ohållbart tryck på vården
Närsjukvården bedöms på sikt få en kritisk belastning i och med att flyktingmottagandet inte motsvaras av samma personalförstärkning.
I Haparanda har asylboendet Cape east öppnat under hösten och på kort tid har orten fått 477 nya invånare. Hur har det påverkat Haparanda hälsocentral? Verksamhetschefen Mervi Rundgren ger sin syn på det:
– Det är något slags ordnat kaos. Vi lyckas, trots att det nästan är 500 asylsökande, få någon slags struktur tack vare vår fantastiska personal.
Hon hyllar personalen, samtidigt som hon är medveten om att det blir ett större tryck på varje anställd.
– Det är klart, redan innan de kom till Cape east hade vi en läkarbrist som tillhör vår vardag, så det ställer ju krav på oss. Men samtidigt betyder inte 500 asylsökande att det är 500 fler som behöver läkarhjälp.
Främst är det sjuksköterskor som behövs – och de skulle behöva vara fler, menar hon.
Vad blir följden av att trycket ökar?
– Om fler personer behöver läkarbesök blir det ju så att man måste prioritera. De som kan vänta får vänta lite längre än vad som var tänkt.
Just i Haparanda har man en alternativ lösning för att minska trycket inne på hälsocentralen. Man har tagit in en vikarie och avvarat en sköterska direkt till Cape east. Det var först tänkt att gälla någon dag i veckan – men nu ägnar Mariah Almkvist all sin arbetstid åt asylboendet.