Länets glädjebesked – från Finland

Den nya finska regeringen har lagt undan 10 miljoner euro till elektrifiering av järnvägen mellan Kemi och Haparanda. "Det är ju underbart", säger regionrådet Nils-Olov Lindfors (C) om glädjebeskedet för Haparandabanan.

Finska regeringen har med en elektrifiering av järnvägen mellan Kemi och Haparanda i budgetpropositionen – ett viktigt besked för persontrafiken mellan Luleå och Uleåborg.

Finska regeringen har med en elektrifiering av järnvägen mellan Kemi och Haparanda i budgetpropositionen – ett viktigt besked för persontrafiken mellan Luleå och Uleåborg.

Foto: Maria Johansson

haparanda2019-06-04 19:30

Norrtåg har sedan tidigare planerat trafikstart på Haparandabanan i april 2021. Men beskedet från den nya finska regeringen gör ändå att satsningen på persontrafiken i regionen går in i ett helt nytt läge.

Nu kan man på allvar prata om persontrafik mellan Luleå och Uleåborg.

– Det här betyder oerhört mycket för oss. Vi har på svenska sidan satsat mycket medel för att rusta upp Haparandabanan så att vi har en fin järnväg upp till Haparanda. Men utan sammankopplingen mot finska sidan så är det svårt att få ekonomi i det här. Men när man får med en stor stad som Uleåborg (omkring 200 000 invånare) så kommer underlaget för det här att bli betydligt bättre och det är sannolikt att det blir god ekonomi av det också, säger Nils-Olov Lindfors (C) som jobbar med infrastrukturfrågor för Region Norrbotten.

På grund av olika spårvidderna i Sverige och Finland kommer det att krävas tågbyte i Haparanda och omlastning för godstrafiken.

Satsningen på elektrifiering mellan Kemi och Haparanda är ett resultat av den nya finska regeringsförhandlingen mellan Socialdemokraterna, Centern, De gröna, Vänsterförbundet och Svenska folkpartiet. I första budgetpropositionen har man med 10 miljoner euro (ungefär 106 miljoner kronor) i satsningen på elektrifiering som förutom persontrafiken ska öppna för nya förbindelser för godstrafiken.

Det som ännu inte är klart är när man ska satsa på en ny järnvägsbro över Torne älv.

– Halva bron är svensk och halva är finsk. Summan som de har avsatt för det är osäkert, men det är inga stora summor i sammanhanget så det borde gå att lösa. Nu är det tydligt vad Finland vill och det är upp till Sverige att vi gör vår del och går in med pengarna som saknas för en bro, säger Joakim Berg som är projektledare och samordnare för projektet Botniska korridoren.

Enligt Berg beräknas en ny bro kosta omkring 150 miljoner kronor, det vill säga 75 miljoner var.

– 10 miljoner euro är mycket pengar för att elektrifiera 17 kilometer. Jag hoppas att det räcker till att rusta upp bron också, för det är det enda som fattas, säger Nils-Olov Lindfors (C) om det han kallar för "Bridge over untroubled water".

Lindfors ser själv fram emot att kunna ta tåget till i Uleåborg inom en snar framtid.

– Jag vet ju hur det har varit att köra bil dit till möten om det här. Tänk att sätta sig på tåget och kunna jobba hela vägen. Det här är otroligt glädjande.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om