Läkarbrist – hälsocentralen kan inte ta emot alla patienter

Läkarbristen vid Haparanda vårdcentral är akut. Under sommaren finns det under vissa veckor bara en ordinarie läkare eller en stafettläkare i tjänst. Krisen gör att ambulanspatienter kan komma att körs direkt till Kalix sjukhus.

Foto: Nils Jönsson

Haparanda2014-05-29 09:00

Vid Haparanda hälsocentral är knappt tre läkartjänster tillsatta, det är hälften av den läkarbemanning som är planerad. Personalbristen skapar stress bland de anställda. Under semesterperioden finns det under perioder bara en ordinarie läkare i tjänst och under vissa veckor endast en stafettläkare. Mervi Rundgren, chef över hälsocentralen är oroad över situationen:

– Det kommer bli jättetufft i sommar, i princip så kommer vi ta det en dag i taget. Vi styr om våra patientflöden för att klara det med den bemanningen vi har. Vi kommer att prioritera våra äldre och multisjuka patienter. Det kan uppstå perioder under sommaren då vi inte kan ta emot andra patienter än dem, då hänvisar vi övriga patienter till andra hälsocentraler eller privata vårdgivare.

Under tisdagen hade hälsocentralschefen Mervi Rundgren möte med berörda chefer på landstinget för att planera hur den hårda belastningen på Haparanda hälsocentral ska minska.

– De läkare som vi har måste få en dräglig arbetsmiljö, men det är också svårt att få tag i stafettläkare. Vi försöker även stärka upp på sjuksköterskesidan, förklarar Mervi Rundgren.

Robert Svartholm, huvudskyddsombud för Norrbottens läkarförening har under en lång tid kritiserat arbetsmiljön för läkarna. De åtgärder som landstinget presenterat har hittills varit för inkonkreta anser Svartholm.

– Nu ser det ut att lösa sig med arbetsmiljön, jag har haft en tät dialog med chefen för hälsocentralen under våren. Men läkarrekryteringen är under all kritik, arbetsmiljö och löner halkar efter. Ambitionen att hålla kvar läkare finns inte, säger Robert Svartholm.

Kuriren har tidigare berättat om bristen på ambulanser i Haparanda. En stroke-drabbad patient skjutsades av sin hustru till Kalix sjukhus från Haparanda för att ingen ambulans fanns tillgänglig.

IVO, inspektionen för vård och omsorg, kritiserade läkaren och hälsocentralen för händelsen. Ambulans skickas efter läkarens bedömning och bristen på ambulanser gör att den avvägningen ofta kan vara svår.

Robert Svartholm menar att stressen läkarna utsätts för gör att få läkare vill stanna i Östra Norrbotten.

– De har haft det jättetufft, de får inte betalt för sin flextid. De är väldigt trötta och flera funderar på att lämna vårdcentralen.

josefin.silverberg@kuriren.com

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om