Lägervecka för språk och kulturer i minoritet

En lägervecka för att stärka minoritetsspråk och identitet pågår till och med söndag på Seskarö lägergård. Under lättsamma former möts folk från Norge, Sverige, Finland och även Holland.

LÄGERDELTAGARE. Jenny Silveredh är på lägret med barnen Aila, Siri och Ian. Med på bilden syns även kompisarna Lisa och Sanna (främre raden till höger).

LÄGERDELTAGARE. Jenny Silveredh är på lägret med barnen Aila, Siri och Ian. Med på bilden syns även kompisarna Lisa och Sanna (främre raden till höger).

Foto: Susanne Holmberg

HAPARANDA2017-07-19 20:59

Sjuttiofem deltagare av olika nationaliteter samlas på Seskarö lägergård i veckan. Deras gemensamma nämnare är att deras språk klassas som minoritetsspråk. Vi talar om, tornedalingar, sverigefinnar, kväner från Nordnorge och samer.

Daniel Särkijärvi, arrangör och verksam i Tornedalingarnas Riksförbund, förklarar att lägret, som arrangeras för femte året är ett sätt att stärka språken och identiteten.

– Det har ju funnits en rotlöshet som kommer sig av gamla tiders försvenskningspolitik, där stat och kyrka försökte ta bort vårat språk. Det här lite som en revansch. Det handlar om att vara stolt över sina rötter och föra vidare sina traditioner. Lägret ska dessutom vara en plats att inspireras att tala sitt språk.

Det kommer att anordnas cafékvällar med öppen scen, tornedalsk matlagning, brödbak, danskurs, dragspelsunderhållning och bastubad.

Och för barnen blir det mycket tid för lek, grillning, tipspromenad och sådant. Och så ordnas en aktivitet där man får lära sig läsa karta och kompass.

– Vi tornedalingar är ju ett naturnära folk så det är ett sätt att visa vår tradition. En gång hade vi bärplockning och barnen var helt med på det. Det är full rulle hela tiden så barnen har inte tid för internet.

För att stimulera språken har lägerarrangörerna satt upp små lappar skrivna på Tornedalsfinska. På roddbåten kan man till exempel läsa något i stil med; "Flytvästen ska vara på!"

– Här möts vi i ett naturligt sammanhang där minoritetsspråken är normen. Det blir en positiv upplevelse och språken vitaliseras när till exempel de äldre pratar med de yngre och barnen leker med varandra. Att det blir lite språkförbistringar ibland är bara roligt. Det kommer en grupp från Nordnorge som är kväner. De har blivit så inspirerade att de börjat anordna likande lägerveckor där, berättar Daniel.

Vid en av campingstugorna har Siri Silveredh, 10 år, checkat in med syskon och mamma. Hon har inte så mycket att säga så här lägrets första timmar men berättar att hon ska lära ut cheerleading när det blir dags för Öppen scen. Och så hoppas hon det blir bad och grillning.

Mamma Jenny Silveredh tycker att lägret är bra för att bättra på barnens finska språkkunskaper då de har mor- och farföräldrar som pratar finska men i hemmet är det lätt att det inte blir av.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!