Sedan oktober pågår en kartläggning av kulturella resurser i Haparanda. Det handlar om att identifiera såväl aktörer som styrkor och svagheter för att hitta vägar att levandegöra den lokala historien och utveckla livsmiljön i kommunen. Etnolog Sophie Nyblom genomför arbetet som börjat med research och efter årsskiftet väntar intervjuer och möten med medborgare.
– Det är otroligt spännande, utmanande och lärorikt. Det finns många företeelser i gränstrakten som är fascinerande, säger hon.
Projektet är ett kartläggningsprojekt där metoden heter Cultural planning och det pågår till april 2014. Bland annat innefattar projektet teater, musik, litteratur, reklam, mode, turism, drömmar och traditioner.
– Det som förstås är väldigt påtagligt är ju mötet mellan den finska och svenska kulturen, den gemensamma historien man delar längs älvdalen och samarbetet som finns över gränsen och som alltid funnits och som påverkar människors liv generation efter generation i denna trakt, säger Sophie Nyblom och tillägger:
– Men vi har även diskuterat den mix som finns inom Haparananda kommun; vi har skärgården, vi har älvdalen, vi har de större byarna och vi ha tätorten och alla dessa miljöer har sina egna berättelser och särdrag.
Föreslår utvecklingsområden
Arbetet är tvärsektoriellt vilket innebär att flera aktörer samverkar för att skapa en helhetsbild. Bland annat samverkar kommunala verksamheter, turism, näringsliv, länsmuseer och högskolor. Resultatet kommer att sammanställas och presenteras i en handlingsplan där styrkor och svagheter synliggörs och med förslag på åtgärder och områden att vidareutveckla.
Enligt Sophie Nyblom finns ingen samlad kompetens inom kulturarvsområdet och det kulturhistoriska arvet i Tornedalen i dag och därför krävs en bred kartläggning av kulturella resurser.