Kroniskt sjuka väljs bort under krisen

Läkarkrisen i Haparanda har pågått i tio år. Fortfarande krävs det inhyrda läkare för att överhuvudtaget få en dräglig arbetsmiljö – och patientsäkerheten är svår att garantera.

Verksamhetschef Mervi Rundgren behöver ta in fler stafettläkare till Haparanda Hälsocentral för att klara hösten.

Verksamhetschef Mervi Rundgren behöver ta in fler stafettläkare till Haparanda Hälsocentral för att klara hösten.

Foto: Herman Öberg

haparanda2019-08-22 21:08

2009 beslutade dåvarande landstinget att avveckla de nio obsplatserna som fanns kvar på Haparanda hälsocentral. Det var en smäll som gjorde att läkare försvann från gränskommunen.

Tio år senare har man ännu inte repat sig i Haparanda.

I Haparanda finns ett behov på över 8 läkartjänster. Man har sju läkartjänster där, men de flesta är vakanta. I dag har man tre ordinarie läkare.

Mervi Rundgren har varit verksamhetschef på hälsocentralen sedan 2013.

– Det var tre läkare då också, så egentligen är det status quo här. Man kan egentligen säga att de sista tio åren har varit jättetuffa här i Haparanda, säger Rundgren.

Kan ni garantera patientsäkerheten?

– Var drar man gränsen för när man inte längre kan garantera den? Men vi är i alla fall för få nu, så vi måste dra ner på vår planerade verksamhet. Det blir fokus på akut sjuka.

Systemet för budgetering av hälsocentralerna bygger delvis på att kroniskt sjuka ska göra återbesök inom 18 månader. Men det klarar man inte av i dag.

De som inte märker av försämringar på hälsan eller av andra orsaker inte söker upp akut vård medan de väntar på ett återbesök kan drabbas hårt av läkarbristen i Haparanda.

– Det optimala är att få komma in på återbesök en gång om året eller åtminstone efter ett och ett halvt år, men vi måste prioritera jättehårt efter de som är sjukast. Och de som är kroniskt sjuka och försämras lite i taget kanske inte märker det själva. På ett årligt besök skulle vi ju fånga upp det och se att de har blivit sämre. Men om de inte kommer in på det där besöket så kan det ju bli nya komplikationer och läget kan bli akut.

När Norrbottens Media skrev om hälsocentralen förra året hoppades Mervi Rundgren att man skulle kunna satsa mer på distansvård genom virtuella mottagningar. Läkaren man skulle anpassa verksamheten efter hamnade emellertid inte i Haparanda, men att använda ny teknik är något man fortfarande vill utveckla för att underlätta situationen.

På kort sikt är det däremot stafettläkare som gäller.

– Jag tycker inte att stafettläkarsystemet är optimalt. Det är inte helt patientsäkert eftersom det är många läkare som blir inblandade hos en patient och det är inte ekonomiskt försvarbart heller. Jag önskar att jag hade någon annan optimal lösning, men det har jag inte. I dagsläget är vi beroende av stafettläkare, säger verksamhetschefen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!