Planerna började dras upp redan för tio år sedan och nu är den första utbildningen som Handelsakademin i Göteborg utlokaliserat till Haparanda ett faktum. I första kullen som ska bli butikskommunikatörer går 24 elever, alla kvinnor. I augusti kommer ytterligare 35 elever att börja den tvååriga utbildningen.
- Om vi får igenom vår ansökan kommer vi också att starta en butiksledarutbildning här i Haparanda. Då har vi plötsligt 140 elever här, säger Björn Lager, vd Handelsakademin.
Kreativt
Det var 300 sökande till utbildningen, men Björn Lager vill gärna se fler sökande från länet, även till lärartjänsterna. Nu flygs lärarna in från Göteborg där en motsvarande utbildning körs.
Av de 24 eleverna kommer åtta från Norrbotten. En av dem är Carola Minrell från Piteå.
- Jag har gått konstutbildning i Sunderbyn och när jag hörde om det här så kändes det helt rätt. Jag vill jobba kreativt och hoppas att det leder till ett jobb inom handeln, säger hon.
Emmi Mesilaakso från Haparanda med klasskompisarna Therése Lindh, Luleå och Kristina Öqvist, Kalix, är alla nöjda med utbildningen efter fem veckor i skolbänken.
"Lönen inte allt"
- Det är hög kvalité, väldigt bra lärare, säger Emmi Mesilaakso, som hoppas på jobb på Ikea efter utbildningen.
Handeln har traditionellt inte så höga löner, men Therése Lindh menar att lönen inte är allt.
- För mig är det viktigaste att få jobba kreativt med händerna, säger hon.
Snart väntar praktik, eller lärande i arbete, LIA, som det heter inom Handelsakademins värld. Totalt sex veckor LIA blir det under första året.
- Det är bra att få komma ut i verkligheten
Handelns dag
Landshövding Per-Ola Eriksson var med och förrättade den högtidliga invigningen och han hyllade handelsstaden Haparanda.
- Handeln är en stor del av besöksnäringen så den blir alt viktigare. Haparanda borde inrätta en handelns dag för att uppmärksamma handeln i området, föreslår landshövdingen.
Utbildningen är ett samarbete mellan Handelsakademin i Göteborg och Högskoleförbundet Norrbotten.