Kreativ dag i Haparanda
Lördagen blev en kreativ heldag på Sverigefinska folkhögskolan. Kurser i olika hantverk med etno-folkmusikafton och spelmansdans som avslutning -Verkligen lyckat, säger Jaana Hurtig, Studieförbundet Vuxenskolan.
NÅLBINDNING. Kursledaren Lena Eriksson, i mitten, instruerar Siv-Britt Harila och Sonja Fors i den ädla konsten nålbindning.
Foto: Göran Lahti
När Kuriren besöker skolan så fångar örat trevliga tongångar längst bort i korridoren. Där pågår en kurs i gruppspel i irländsk folkmusik. Dragspel, gitarrer, mandolin och munspel spelar The town I loved so well och det låter hur genuint som helst, rena pubstämningen.-Hyvä, ropar en av kursledarna, Kimmo Lehmniemi, Torneå, och bryter illusionen att Kurirens utsände skulle befinna sig på en irländsk pub.-Nästa låt är Dirty old town, säger Jari Salo, studiefrämjandet Haparanda. Låtarna ska framföras på kvällens folkmusikafton som en del av framträdandet av Pipons People, där kursledarna ingår. Där uppträdde bland andra Gårk och samiska Skáddjil.Stickkafé
De ljuva tonerna söker sig även in i nästa rum där det pågår ett stickkafé, vad nu det är.-Det är precis vad det låter som. Man sitter och fikar och stickar eller gör något annat hantverk, förklarar kursledaren Lena Eriksson, Luleå.Tekniken som hon för dagen lär ut är nålbindning. Deltagarna jobbar i ull och använder en nål av trä. Ben, horn eller metall används också. -Nålbindning kommer från Asien och kan vara 9.000 år gammalt. Det har levt kvar mycket för att skogsarbetare ville ha sockar som är varma och slitstarka, säger Eriksson.-Jättesvårt. Jag provade en gång för 40 år sedan. Det gick bättre då, säger Sonja Fors, Haparanda.Textiltryck, sång och annat hantverk anordnades också under dagen.Dessutom publicerades boken Utvandrarnas sång. En finsk bok med sånger som finska utvandrare till Norge tagit med sig.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!