Köper anläggningen vid Kukkolaforsen

Haparanda stad säljer anläggningen vid Kukkolaforsen till Svante och Margit Spolander som driver restaurangen och campingen. I köpesumman på 3,1 miljoner kronor ingår också 1,6 hektar mark.

HAPARANDA2007-04-05 06:00
Svante och Margit Spolander har drivit Kukkolaforsen turism & konferens i 20 år. Den klassiska Sikfesten har de varit med och arrangerat sedan 70-talet.
Anläggningen har både fiske- och bastumuseum och restaurangen är känd för sin halstrade sik.
Nu får Spolanders alltså köpa anläggningen som kommunen länge velat sälja men inte kunnat, då en del av marken ägs av byasamfälligheten. Förra veckan gav byns representanter klartecken att arrendera ut marken.
Företaget står inför ett generationsskifte då verksamheten ska övertas av sonen Mathias, dottern Johannah Spolander med maken Martin.

Årets Nordister
Som lök på laxen, eller på siken om man så vill, utsågs paret Spolander till Årets Nordister av Föreningen Norden i Haparanda. Föreningen instiftade priset för att lyfta fram dem som på något sätt förbättrar umgänget mellan de nordiska länderna. Motiveringen löd: "Bestående insatser för den Tornedalska kulturen med mat och bastubad" .
- Verkligen roligt, det värmer, sade Margit Spolander efter utnämningen.
Svante Spolander berättade om planerna på en gångbro över till finska Kukkola.
- Drömmen vore att kunna inviga den 2009, 200 år efter att länderna delades vid Torneälven, säger Spolander, inte bara kulturell brobyggare.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om