Kommuner kräver att vägbelysning tänds

Haparanda och Övertorneå kommuner kräver att Ekfors kraft AB tänder vägbelysningen mellan Svanstein och Mattila. Skuldkraven från elbolaget har betalats till tvångsförvaltaren Ackordscentralen och inte till Ekfors kraft AB.

HAPARANDA2006-08-29 06:00
Nu görs ett försök att lösa tvisten om elpriset på vägbelysningen från Svanstein, tre mil norr om Övertorneå och Mattila, strax söder om Haparanda. Ekfors Kraft AB har från mars 2002 höjt avgiften för belysningen med över 100 procent mellan år 2001 och 2002. (från cirka 450 kronor till över 900 kronor per stolpe och år). Tidigare betalade Övertorneå kommun och Haparanda stad vad man anser vara rimligt enligt tidigare taxa, aktuellt elpris, aktuella skatter samt indexförändring och i jämförelse med andra el- och nätföretag. Dock vägrade man betala det pris som elbolaget krävt.
Nu har man efter ett möte med tvångsförvaltaren Ackordscentralen beslutat att betala även resterande belopp som krävts.
- Vi kan inte låta våra kommunmedborgare bli lidande av en oenighet mellan Ekforsbolagen och kommunen. Vi kommer därför att betala skillnaden mellan betald och fakturerad nätavgift för vägbelysning åren 2002-2004 till av länsrätten utsedd tvångsförvaltare. Samtidigt begär vi en rättslig prövning av rimligheten i fakturerade nät- och elavgifter, säger Arne Honkamaa, kommunstyrelsens ordförande i Övertorneå kommun.
Övertorneå kommun och Haparanda stad kräver att Ekfors Kraft AB omedelbart tänder vägbelysningen efter det att resterande betalning inkommit till förvaltaren. Det tänker dock Mikael Styrman, VD Ekfors kraft AB, inte göra.
- Belysningen kommer inte att tändas förrän kommunerna betalat skulden till oss. Vägbelysningen är inte koncessionspliktig och därför har tvångsförvaltaren inte med den att skaffa, säger Styrman.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om