– Förslaget är bra, jag tror att det kan vara framtiden, så kommer det att se ut, att man jobbar för att främja det lokala, säger Paula Pietinhuhta.
Förra året föreslog Pekka Hyötylä (V) i en motion att Haparanda tillsammans med andra kommuner i länet skaffar egna köttdjur. Nu har motionen behandlats och kost- och lokalvårdschef Paula Pietinhuhta yttrat sig. I dag tas motionen upp i fullmäktige.
Paula Pietinhuhta ser positivt på förslaget, men ett genomförande skulle enligt henne innebära stora förändringar för kostenheten. Allt från djurtransporter till planering av menyerna skulle behöva ses över och samarbete med andra kommuner i länet tror hon är nödvändigt.
– Om vi slaktar hela djur, så måste vi också ta hand om hela djuret. Det finns många frågor som måste lösas, det är en kostnadsfråga att ha egna djur och egna transporter, säger hon.
Hur lång tid dröjer det innan ett sådant här förslag kan börja utredas eller genomföras?
– Inget hindrar att man börjar utreda det i dag, om det är något som kommunen vill satsa på, säger Paula Pietinhuhta.
Pekka Hyötylä är medveten om att förslaget kan innebära ökade kostnader.
– Jag har förståelse för att det kan bli dyrt i början, men på sikt skulle vi få kött som är närproducerat och till ett rimligare pris, säger han.
Hur många kommuner skulle behöva samarbeta för att det skulle fungera?
– Ingen aning, jag har inte räknat på det på det sättet ännu, säger han.
I Dalarna har Gagnef, Orsa, Mora, Rättvik, Leksand och Älvdalens kommuner i ett projekt tillsammans med LRF tittat närmare på hur köttet till kommunernas kök kan komma från marker med kommunala intressen. Beslut om att gå vidare med arbetet och införa projektets modell är på gång i flera av kommunerna, enligt Daniel Levrén, projektledare på LRF. Han menar att mindre kommuner kan äga egna köttdjur och att samarbete över kommungränserna inte är nödvändigt.
– Om flera kommuner samarbetar i förädlingsprocessen, kring slakt och styckning, finns större möjligheter att sänka kostnaderna, men vi har inte sett att det är en förutsättning, säger Daniel Levrén.
Även i Östersund har kommunen utrett frågan, men sagt nej av ekonomiska skäl.
Pekka Hyötylä tror inte att kommunalt ägande av djur hotar lokala producenter. Istället tror han att det gynnar lantbrukarna.
– Kommunen ska äga nötkreaturen och köper tjänster av lantbrukarna. Det skulle helt säkert öka möjligheterna för de lokala lantbrukarna.