Klimatsmart mat varje dag

Nu pågår en klimatvecka i Haparanda. I skolorna serveras klimatsmart mat varje dag.- Visst tänker man på vad man äter, säger Isabelle Förare, 12 år.

MILJÖPÅVERKAN. Menyn under klimatveckan har fokus på att minimera miljöpåverkan. Älgkalops med potatis och rödbetstärningar stod på tisdagens meny.

MILJÖPÅVERKAN. Menyn under klimatveckan har fokus på att minimera miljöpåverkan. Älgkalops med potatis och rödbetstärningar stod på tisdagens meny.

Foto: Göran Lahti

Haparanda2011-10-12 06:00

Den mat vi äter påverkar miljön och klimatet i hög grad. Hela 25 procent av de globala utsläppen av växthusgaser och 30 procent av användningen av fossil energi kommer från matproduktionen, enligt Sofia Larsson, klimatstrateg, Haparanda stad. Därför satsar kommunen på en klimatvecka i skolorna för att väcka frågan hos eleverna.

- Vi vill öka medvetenheten kring matfrågan och visa att det går att påverka miljön om man bara gör ett val när det gäller vilken mat man köper och äter. Det kostar inte mer att äta klimatsmart, säger Sofia Larsson.

Hon och biträdande kostchef Pirjo Pasma har tagit fram en meny för hela veckan med olika teman; vegetariskt, vilt, veganskt, ekologiskt samt lokalproducerat.

"Riktig potatis"
Tisdagen är "viltdag" med älgkalops och potatis på menyn. Potatisen är lokalproducerad och kommer från Kukkola.

Isabelle Förare som går i sexan på Språkskolan hämtar en andra portion av dagens rätt.

- Det var väldigt gott. Vi har pratat om klimatpåverkan på lektionerna och visst tänker man på vad man äter, säger hon.

Även Klaus Sulila som går tredje året på samhällsprogrammet på Tornedalsskolan gillade maten.

- Gott med riktig potatis, älgköttet var också bra, säger han.

Tänker du på miljön när det gäller maten?

- Jo, det gör jag väl. Visst vill jag hellre äta lokalproducerat kött till exempel, säger Klaus Sulila och får medhåll av kompisarna Frida Vähäjärvi och Malin Blomqvist.

Tänkvärda filmer
Under veckan får eleverna också se film på temat. För årskurs sju och uppåt visas Home, som är en film om människans klimat- och miljöpåverkan samt vad vi kan göra för att ställa om till ett hållbart samhälle.

För de yngre barnen visas filmen Wall E som handlar om en robot med uppdrag att rädda den sista levande plantan på jorden efter att människan totalt förstört planeten och emigrerat till annan planet i galaxen.

- Det finns ett arbetsmaterial till filmerna som de ska jobba med i klasserna under veckan, säger klimatstrategen Sofia Larsson.

Biträdande kostchef Pirjo Pasma tycker att idén med en klimatvecka i skolköket är en bra idé.

- Det här ska vi göra varje höst, säger hon.

Syftet med veckan är att

- öka kunskapen om klimatfrågan,

- visa hur gott det är med klimatsmart mat,

- visa att det går att minska sin klimat- och miljöpåverkan genom att göra smarta val som varken kostar mer eller gör avkall på levnadsstandard,

- visa att det är attraktivt att leva klimatsmart!

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om