Klimatsmart mat i skolorna

Fokus ligger på maten när det är dags för klimatvecka på Haparandas skolor.
Veckans meny baseras på lokalproducerat, ekologiskt, vilt och vegetariskt.

jättebra. "Det här tycker jag är jättebra", säger Paula Aldeman.

jättebra. "Det här tycker jag är jättebra", säger Paula Aldeman.

Foto: Sabina Nilsson

Haparanda2012-10-11 06:00

För andra året i rad arrangeras klimatveckan på skolorna i Haparanda.

Syftet är att dels väcka medvetenhet kring den klimat- och miljöpåverkan maten har och dels att med goda exempel visa vilken mat man kan välja för att minska denna påverkan.

Sofia Larsson, klimatstrateg i Haparanda, är en av personerna bakom klimatveckan.

- Bland annat serveras grönsaker från Kukkola, potatis från Sangis, fisk från Torneå, korv från Luleå och bröd från Korpilombolo, säger hon.

Bra initiativ
På Gränsskolan i Haparanda avnjöts under tisdagen älgköttgryta, kikärtsgryta och potatis.

Paula Aldeman jobbar i skolans kök. Hon tycker att klimatveckan är ett bra initiativ som uppskattas av såväl lärare som elever.

- Nu vet de vad de äter och vart det kommer ifrån. Det är mycket bättre med lokalproducerat och det går smidigt, för oss är det ingen större skillnad vid tillagningen, säger hon.

Särskilt potatis med skal har varit en hit.

- Barnen säger att det är riktig potatis.

Hon skulle gärna se att maten i framtiden blir mer klimatsmart och i större utsträckning närproducerad.

Maten är bättre
Emma Rönkkö, 15, Kaisa Hirsikoski, 14, och Sofie Waara Sandin, 15, tycker att maten nu är bättre än den vanligtvis brukar vara, även om alla rätter inte är favoriter.

- Tanken är god, det är bra att man försöker, säger Emma Rönkkö och de andra instämmer.

- Det känns bra att för en gångs skull veta var det man äter kommer ifrån, säger Sofie Waara Sandin.

Om någon av rätterna inte är till belåtenhet finns det i stället goda sallader att hugga in på, enligt tjejerna.

Matfrågan glöms bort
Sofia Larsson menar att matfrågan ofta glöms bort när man diskuterar miljö och klimat.

- Livsmedelsproduktion står för en stor del av människans ekologiska fotavtryck och omkring 25 procent av utsläppen av växthusgaser globalt, säger hon.

Tanken är att klimatveckan ska bli återkommande. Minst en vecka, en gång om året.

Veckans matsedel
MÅNDAG:
Falukorv, falafel & potatismos

Korv från Luleå, potatis från Sangis

TISDAG:
Älgköttgryta, kikärtsgryta, potatis

Älg från skogen och ekologisk potatis från Kukkola

ONSDAG:
Rotfuktsgratäng, potatis

Potatis från Sangis och ekologiska rotfrukter

TORSDAG:
Fisksoppa, grönsakssoppa, ost, bröd och frukt

Fisk från Torneå och bröd från Korpilombolo

FREDAG:
Färs, spagetti

Qornfärs och ekologisk pasta

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om