Klart för E4:s nya sträckning

Detaljplanen för kvarteret Patan med den nya sträckningen av E4 klubbades igenom under måndagens kommunfullmäktige i Haparanda. I området närmast gränsen mot Finland ska Akelius fastighets AB:s shoppingcenter byggas.

HAPARANDA2006-10-24 06:00
På Gränsen området står inför stora förändringar då bland annat den nya sträckningen av E4 ska genomföras. Planeringschef Göran Wigren redogjorde för detaljplanen för kvarteret Patan för fullmäktigeledamöterna:
- Det är en lång process som startade i december 2002, det är ju en ny stadskärna som ska byggas, säger Wigren.
Detaljplanen har stötts och blötts och frågan om det ska byggas en tunnel eller en bro har prövats. Valet föll till slut på en lösning ovan jord med en bro med lågt spann på 50 meter vid gränspassagen. Europavägen kommer att gå i en svag böj strax söder om dagens sträckning av E 4.

Skydd mot översvämning
- Vi har tittat på landskapsbilden, buller från trafiken och gång och cykelvägar. Det här är den bästa lösningen, menar Wigren som tror att markarbete för området mest troligt påbörjas efter årsskiftet.
Ett översvämningsskydd kommer att byggas i en båge runt området. Den kommer att variera i höjd från en decimeter till fyra meter över marken. Hur den kommer att utformas exakt är ännu inte klart men det finns idéer.
- Den kommer inte att se likadan ut hela sträckningen. Kanske blir det en jordvall på en bit och en granitmur en annan bit. Det är en arkitektonisk utmaning att få det snyggt, säger Göran Wigren.

Köpcenter
Gång och cykelvägar ska gå under E4 för att minimera risken för trafikolyckor och man garanterar att tunnlarna ska gå att använda året runt, vilket inte är fallet med den befintliga gångtunneln vid finska gränsen.
När detaljplanen vinner laga kraft om tre veckor kan Akelius fastighets AB påbörja markarbetet med köpcentret som ska ligga vid gränsen. Dock ingår inte hotellet som företaget ska uppföra mitt på gränsen i denna detaljplan. Utformningen och den exakta placeringen av det väntade jättehotellet på upp till 16 våningar är inte klar, eller åtminstone inte offentliggjord.
På den finska sidan ska ett större köpcenter byggas och det kommer att vara förbundet till det svenska så att man kan ta sig mellan dem via en så kallad skywalk.

Stort beslut
När detaljplanen presenterats klagade de moderata ledamöterna Raija Karlander och Lars Spolander på att det är för kort om tid att ta ställning till planen.
- Det är ett stort beslut och vi borde fått en redogörelse under kommunstyrelsemötet tidigare i dag, menar Spolander.
Kommunstyrelsens ordförande Sven-Erik Bucht informerade om att man valt att ta en rejäl ­genomgång under fullmäktigemötet i stället.
- Ni har haft gott om tid att ta del av detaljplanen då vi haft samråd och den ställts ut i fyra veckor vardera, säger Bucht.
Göran Wigren inflikade att planen finns på kommunens hemsida sedan en tid.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om