Landstingsrådet Kent Ögren var kallad till Haparanda av reumatikerföreningen att tala om närsjukvårdsutredningen på fredagen. Plötsligt berättar Ögren att det omstridda beslutet att lägga ner samtliga OBS-platser i Haparanda var fel. Indragningen av de fem resterande OBS-platserna var brännhet för några år sedan och debatten gick hårdast mellan Kent Ögren och Sven-Erik Bucht.
Nu medger Ögren att det inte var sakargument som fick honom att benhårt hålla fast vid sin linje.
- Vi har sett att sjukresorna ökat och trycket på sjukhusen har ökat mycket på grund av att OBS-platserna drogs in, men för min del får jag också erkänna att det gick prestige i frågan, säger Ögren.
Har biktat sig
Kent Ögren verkar lättad för att berätta om "felsteget".
- Jag har biktat mig inför distriktsstyrelsen och jag såg att han (Sven-Erik Bucht) hajade till när jag sade det.
Kent Ögren ger Haparandas nuvarande kommunalråd Gunnel Simu (S) en stor del av äran för att han nu kryper till korset.
- Jag har jobbat hårt med det här sedan i höstas och det känns förstås bra att vi nu kan få tillbaka ett antal OBS-platser. Vi ska förhandla med landstingsledningen om hur många och det hela ska genomföras.
Enligt Kent Ögren kan OBS-platser finnas antingen vid vårdcentralen som förut eller i anslutning till kommunens äldreomsorg. Även Arjeplog och Älvsbyn är aktuella för att få OBS-platser fortsättningsvis.
- Vi har talat om två platser vardera i de kommunerna men vi ska diskutera frågan vidare den närmaste tiden, säger han.
Bucht förlåter
Sven-Erik Bucht som numera sitter i riksdagen medger att han blev förvånad när Ögren biktade sig.
- Jag noterade det - förvånat, skrattar han.
Bucht vill dock inte klandra Kent Ögren utan ser hellre framåt.
- Det är starkt av honom att erkänna det och det är bäst att förlåta. Men för min del har det alltid varit sakargumenten som gäller i alla frågor men speciellt när det handlar om människors liv och hälsa så ska man aldrig blanda in prestige, säger Bucht.
Bucht beklagar dock att beslutet fick sådana konsekvenser, främst för vårdtagarna i Haparanda men också rent politiskt där S-ledamöter som gick emot partiet frystes ut.
Beskedet kan innebära att vårdcentralen åter har öppet dygnet runt i stället för fram till 21 som det är nu.