"Kanonbra skörd"

Nu är det hög tid att skörda i skolträdgårdarna. Marielunds förskola anordnade stor skördefest i strålande sol efter att ha tillagat grönsakerna de odlat fram.

NYTTIG PAJ. Hushållningssällskapets matkonsult Kristina Wikström hjälper systrarna Janica och Julia Moisanen att garnera broccoli och grönkålspajen.

NYTTIG PAJ. Hushållningssällskapets matkonsult Kristina Wikström hjälper systrarna Janica och Julia Moisanen att garnera broccoli och grönkålspajen.

Foto: Göran Lahti

Haparanda2009-09-02 06:00
Hushållningssällskapet har drivit projektet Skolträdgårdar sedan 1997. Målet är att ge elever, skolpersonal och föräldrar grundläggande kunskaper i odling samt i tillvaratagande och tillredning av grönsaker, örter och bär. I våras besökte Kuriren Marielunds förskola när grödorna planterades av barnen. På tisdagen var det upp till bevis då grönsaker och kryddor skulle tas upp. Pia Månsson, Hushållningssällskapet, kan konstatera att skörden inte slagit fel- Kanonbra skörd. Barnen här har verkligen gröna fingrar, säger hon.Läraren Cecilia Järvi är också nöjd:- Barnen och deras föräldrar

har varit jätteduktiga på att vattna under den tid som skolan varit stängd, säger hon.Fixar skördefest
Det är massor av olika grödor som ska tillvaratas från de tre odlingslådorna vid skolan. Blomkål, broccoli, grönkål och allehanda kryddor. Lite annorlunda är morötterna i tre varianter, gula, lila och vanliga oranga.Barnen jobbar i olika stationer och tillagar härliga rätter tillsammans med Hushållningssällskapets matkonsult Kristina Wikström.- Efter att vi skördat hade vi en genomgång om de olika grönsakerna och vilka sätt det finns att tillvarata dem, säger hon.Skördefesten hölls på skolgården i strålande solsken och alla barn lät sig väl smaka.Fotnot: Projektet Skolträdgårdarna finansieras av Stiftelsen Norrbottens läns Arbetsstugor.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om