Kan handla om olaga jakt

Incidenten med vådaskottet in i lägenheten slutade lyckligt men de boende i Västra Nikkala är inte förvånade att det skedde. Det kan röra sig om olaga jakt.

HAPARANDA2006-11-01 06:00
- Vi varnade länsstyrelsen för att det här kunde hända, men ändå beviljade de licens för området, säger Tore Hjorth, ordförande i Haparanda jaktvårdskrets.
När länsstyrelsen beviljade licens för jakt i området i Västra Nikkala i mars 2004 reagerade byborna mot beslutet. De ansåg att älgjakt i området skulle medföra livsfara för de boende där. De tog kontakt med Tore Hjorth, ordförande i Haparanda jaktvårdkrets, som lämnade en överklagan till länsrätten.
- Området är inte lämpligt för älgjakt då det ligger i bebyggt område och det inte finns säkert kulfång, säger Hjorth.
Överklagan avslogs och beslutet att markägaren fick en så kallad B-licens stod fast.

Kan vara olaglig jakt
En B-licens innebär att jakt får bedrivas i fyra dagar, närmare bestämt den tredje till sjunde september. Kvoten är ett valfritt djur. Licensinnehavaren fällde också enligt uppgift en tjur under den stipulerade tiden. Enligt flera vittnen har ytterligare ett djur, en älgko, fällts så sent som en vecka innan incidenten på söndagen.
- Han har uppenbarligen gjort sig skyldig till illegal jakt om han jagat där i söndags, säger Tore Hjorth.

Inget ansvar
Länsstyrelsen ger beskedet att man inte tar hänsyn till om ett jaktvårdsområde ligger intill bebyggelse när tillstånd ges.
- Vi har inga buffertzoner i sådana här fall utan det är upp till den enskilde jägaren att ta ansvar för att inte andra utsätts för fara, säger Torsten Nilsson, jaktansvarig Länsstyrelsen.
Han hänvisar i stället till polisen om det skulle röra sig om olaga jakt.
Läs mer:
<A href="http://www.kuriren.nu/GEN_Utmatning_Ettan.asp?CategoryID=2764&ArticleID=1329551&ArticleOutputTemplateID=125&ArticleStateID=2">Sköt mot lägenhet, Norrbotens-Kuriren 1 nov 2006</A>
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om