Ökat tryck på lokal kombucha

Rolando Cevallos från Haparanda har gått från en tillverkning på 800 liter kombucha i månaden till 2 400 liter sedan 2021.
Rolando Cevallos från Haparanda har gått från en tillverkning på 800 liter kombucha i månaden till 2 400 liter sedan 2021.

Rolando Cevallos från Haparanda har gått från en tillverkning på 800 liter kombucha i månaden till 2 400 liter sedan 2021. I höst vann han pris för smakerna havtorn och hjortron.

Haparanda 1 december 2022 09:00

Företaget "Norrlands kombucha" startades i augusti 2021 och under de första månaderna såldes drycken hos återförsäljare som Noah i Luleå och Nära mat i Boden samt på ett antal platser i Haparanda. Sedan dess har produktionen och efterfrågan ökat.

– Jag har fått ganska bra med kunder. I mitten av september blev jag leverantör till grossisten Svensk cater och jag är också Ica-leverantör och har börjat sälja till butiker i Luleå och Haparanda. Så småningom vill jag sälja in kombuchan till fler Ica-butiker, men först måste jag öka produktionen. Det tar lite tid. Jag har haft slut kombucha, men nu har jag ett litet lager, säger Rolando Cevallos.

Förutom att växa med fler återförsäljare har han vunnit pris för sin kombucha. I augusti gick Nordiska artisan food award, ett nordiskt mästerskap som arrangeras av Eldrimner, av stapeln i Stockholm.

– Jag vann två bronsmedaljer för min kombucha med smakerna havtorn och hjortron. Det är jätteroligt. Det var så många tävlande.

Inför julen lanserar han två "julbucha". Den ena med smak av apelsin, morot och nejlika och den andra med äpple och kanel.

– De som smakat dem säger att det smakar lite glögg, säger Rolando Cevallos.

Han fortsätter producera det han brinner för – en lokalproducerad kombucha med lokala smaker. Företaget Norrlands kombucha håller nu på att växa ur sina lokaler.

– Jag har en liten lokal så jag kanske måste flytta till en ny, men det är svårt att hitta en i Haparanda. Vi får se om jag måste köpa lite mer utrustning också. Det beror på hur mycket jag säljer, säger Rolando Cevallos.                                                                      

Vad är kombucha?

Rolando Cevallos förklarar: Kombucha är en fermenterad tedryck som tillverkas med hjälp av jästsvampen scoby, symbiotic culture of bacteria and yeast, och socker, enligt en gammal tradition som kommer från Kina. När processen är färdig finns inte mycket socker kvar.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!

 
 
 
 
 
 
Ämnen du kan följa