Det var i april 2009 som 36-åringen påbörjade ett samlag med en ung kvinna som låg och sov i en lägenhet i Haparanda. När kvinnan vaknade upptäckte hon att det inte var hennes pojkvän utan 36-åringen som utförde den sexuella handlingen.
Målet dröjde 1,5 år innan det kom upp i Haparanda tingsrätt. DNA-prov visade att samlag ägt rum men 36-åringen förnekade uppsåt då han menade att han kan ha utfört handlingen i sömnen.
Han ska alltså ha tagit sig från soffan i vardagsrummet, där han sov, genom hallen och köket och via en dörr till sovrummet. Där har han, fortfarande i sömnen, dragit ner sina byxor, lagt sig i sängen och lyckats penetrera kvinnan bakifrån.
Expertvittnet Per-Axel Karlsson, chefsöverläkare inom psykiatri, menade att handlingarna är för komplexa och målinriktade för att ha begåtts i sömnen.
Inte uteslutet
Tingsrätten dömde 36-åringen till två års fängelse. Han överklagade domen.
I hovrätten kallades åter Per-Axel Karlsson som vittne. Han hade konsulterat professor Jerker Hetta, expert på sömnforskning, då han själv endast har "klinisk erfarenhet". I samråd kom de fram till att somnambulism (sömngångarbeteende) inte kan uteslutas i det här fallet.
Trots att hovrätten slår fast att det vid en första anblick framstår som helt osannolikt att 36-åringen utfört gärningen i sömnen så beslutar rät-ten att åtalet ska ogillas då det inte är ställt utom allt rimligt tvivel att han haft något uppsåt.
Rätten menar att 36-åringens beteende då han inte reagerade när kvinnan vaknade och skrek tyder på att det inte är uteslutet att han har varit i sömnen.
"Överraskad"
Kammaråklagare Peter Jonsson var förvånad över domen.
- Jag är överraskad. Det fanns väldigt lite som talade för att han hade kunnat göra det här i sömnen. Det är väldigt avancerade handlingar och han hade ju inte haft liknande sömngångarbeteenden tidigare, säger åklagaren.
Försvarsadvokat Johan
Eriksson var nöjd.
- Hovrätten sätter fingret på en viktig fråga, nämligen vem det är som har bevisbördan i brottmål. Det är också lite konstig ordning om åklagaren väljer ett expertvittne som inte är det utan själv ringer till en expert, säger Johan Eriksson.
En kvinnlig nämndeman anger skiljaktig mening och anser att tingsrättens dom borde fastställas.
Endast Riksåklagaren är behörig att överklaga domen.
Fotnot: Somnambulism, sömngång, förekommer hos omkring fem procent av alla barn men är mer ovanlig hos vuxna.